Tweede LandArt Diessen
Verrassende kunst in Diessense Turkaa
 
Diessen - Op 12 september wordt in het Diessense Reuseldal de tweede landschapstentoonstelling LandArt Diessen geopend. Drieëntwintig kunstenaars uit Nederland en België tonen er hun inspiratie om kunst te laten zien, midden in de natuur.  Kunstwerken gemaakt van materiaal uit de omgeving, of van materiaal waardoor de omgeving totaal anders wordt beleefd en daar een andere dimensie krijgt.
De organisatie wil het brede publiek op deze wijze op een laagdrempelige manier kennis laten maken met kunst, gekoppeld aan een vier kilometer lange wandelroute door de Turkaa belooft het een sfeervol gebeuren te worden
 
Afgelopen jaar, 2008, vond de eerste editie van LandArt Diessen plaats, met zo’n 3000 bezoekers was het toen een doorslaand succes. De door Lia Stravens opgerichte stichting <I>LandArt Diessen<I> zag in de succesvolle editie van 2008 weer voldoende inspiratie om ook dit jaar de mouwen op te stropen. De gedachte om kunst op een natuurlijke en laagdrempelige manier toegankelijk te maken werd in 2008 ruimschoots behaald, reden genoeg voor een vervolg in hetzelfde concept.
Ook de kunstenaars reageerden enthousiast op deze tweede editie en de stichting LandArt had dan ook geen enkele moeite om een mooie lijst van kunstenaars samen te stellen.
 
Kunstenaars
 
De route start aan de Molenstraat 17A in Diessen, waar informatie te verkrijgen is van de kunstenaars en datgene wat hen inspireerde.  Zo kan elke bezoekers zich een beeld vormen de persoon achter de kunstenaar en het idee dat de ze hebben gehad bij het creëren van hun creatie. De invalshoeken zijn net zo divers als de kunstenaars zelf, zo zal al snel blijken. Zo legt Ellen Altenburg het landschap op foto vast om dat vervolgens in hetzelfde landschap te exposeren. Barbara Blasing is weer gespecialiseerd in keramische beelden waar ze de eenheid met de natuur graag in laat terug komen en Carla Cremers uit Eckelrade gebruikt weer natuurlijke materialen die ze op zodanige wijze in de natuur plaatst dat er vrolijke vormen ontstaan.
De diversiteit van de kunstenaars blijkt ook door de deelname van Sanne Groen die in 2006 nog een talentenprijs en in 2007 de Adri Pieckprijs won met haar ruimtelijke werk. Overige kunstenaars zijn Sonja Cordemans, Johannes Gérard, Groen, Angela Groeneveld, Florence Husen, Myriam Korsen, Denneke Kouters, Els de Meijer, Edith van Oosterwijk, Eline Ouwendijk, Jellee Persoon, Jelle Persoon, Paul Reker, Chantal Rens, Rianne Schaaf, Anton Schrauwen, Pien Storm van Leeuwen, Hannah Streefkerk, Hans Swinkels en Eva van der Velden en Max Altenburg
 
De kunstroute is toegankelijk voor zowel het individu, als voor groepen bezoekers, zoals bijvoorbeeld scholieren. Het traject is echter moeilijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De route staat geheel uitgepijld.
De tentoonstelling wordt op 12 september geopende door de Hilvarenbeekse waarnemend burgemeester Jan van Homelen, vanaf 16.00 uur is de route geopend voor het publiek. LandArt Diessen wordt op 27 september afgesloten met een <I>waterdag<I> en een bijeenkomst rond <I>Brabant Tuin<I>. Er vindt dan voor kinderen een <I>klompenwedstrijd<I> plaats en de kunstroute van LandArt is dan voor het laatst te belopen. Meer info op: www.landartdiessen.nl.
 
foto: De inspirerende omgeving van het Reuseldal bij de Turkaa in Diessen