Laura Reijrink hijst de vlag voor nieuwe woning.
‘Kan niet wacht tot het klaar is’
 
Maart 2019


Samen met een van de wethouders hijst Laura de vlag voor het nieuwe complex waar ze gaat wonen

Je bent 22 jaar en knokt al je hele leven omdat alles jou net wat meer moeite kost. Je hebt je er al bij neergelegd dat je door jouw beperking altijd wel een vorm van begeleiding nodig zult hebben, maar dan sta je ineens langs de wethouder een vlag te hijsen. Een vlag die het hoogste punt van jouw nieuwe woning markeert. In Diessen kunnen in de toekomst veertien mensen met een beperking komen wonen in een nieuwbouwpand aan de Laarstraat op het oude terrein van Brameco. Een van die nieuwe bewoners is Laura Reijrink uit Haghorst.
“Ik kan eigenlijk niet wachten tot het gebouw helemaal gereed is,” zegt Laura, een tikkeltje zenuwachtig. Als ze haar woordje doet, kijkt haar moeder van een afstand toe. Het doet moeder en dochter goed dat er gebouwd wordt voor de toekomst van Laura en nog dertien anderen.
,,Dat was ook wel de reden dat we hier wat gas hebben gegeven,” zegt Nico van Gisbergen van De Luther bv, die behalve als bouwer van het pand ook als toekomstig verhuurder op zal gaan treden.
“Het is uiteindelijk een samenwerking geworden tussen wonen en dagbesteding,” legt bestuurde Jack de Bruijn van Prisma uit. “De meeste deelnemers die hier straks komen wonen hebben hun dagbesteding bij de Laarhoeve, hier in dezelfde straat.”
Voor wat de dagbesteding betreft, ligt dat voor Laura net een beetje anders, legt ze uit. “Mijn dagbesteding bestaat uit werken op het Starrenbos in Hilvarenbeek. Ik kan daar veel goede dingen doen en ik vind dat erg leuk, volgens mij zijn ze er ook erg blij met mij.”
Het robuuste woonpand is opgetrokken uit drie bouwlagen en de appartementen verschillen in grootte van 54 tot 82 vierkante meter. “We hebben gekozen voor variatie in grootte en in vorm,” legt Nico van Gisbergen uit.
“Dat is wel een prettig gegeven,” zegt Dennis van de Laan die vanuit Prisma beoogd teamleider is. Hij legt uit dat de toekomstige cliënten vallen onder de wet langdurige zorg en daarin een zorgzwaartepakket (ZZ) hebben van 3 tot en met 6. De cliënten gaan zelf huren en kunnen daardoor allen gebruik maken van de huursubsidie.
In het pand komt in de toekomst een eigen begeleidingsteam onder de vlag van Prisma, met 24-uurszorg. De nachtzorg wordt uitgevoerd middels een slaapdienst, die dan verblijft in een vijftiende appartement. Dat extra appartement doet tevens dienst als ontmoetingsplek en huiskamer.
Krijgen de bewoners op de begane grond in de toekomst een eigen terras, op de eerste en vooral de tweede verdieping, is een zeer ruim zolderterras aangelegd. Een lift brengt de bewoners straks naar die verdieping.
Deze details gaan nu nog een beetje aan Laura Reijrink voorbij. Zij helpt thuis haar moeder mee met de afwas en de was, om dat straks in haar eigen appartement ook te kunnen doen.
Jack de Bruijn (Prisma) over wat er van de toekomstige bewoners wordt verwacht: “Wat ze kunnen mogen ze allen zelf doen, alleen daar waar hun kunnen tekort schiet, ontvangen ze ondersteuning. Deze mensen verdienen allen een plekje in onze samenleving, daarom hebben wij ons bijzonder ingespannen om dit te realiseren.”
In het gevuld rijgen van de appartementen voorziet hij weinig problemen, ook al is er op korte afstand concurrentie van Amarant en het nieuwe initiatief Benjamin. “Alleen al bij Prisma hebben we zo’n 400 mensen op de wachtlijst,” zegt hij. “Daarom zal het snel duidelijk worden die de nieuwe buren van Laura worden. Om de werving voor die nieuwe buren goed te laten verlopen, wordt er nu een promofilm gemaakt, met Laura in de hoofdrol. Ze voelt zich hierdoor een tikkeltje bevoorrecht, maar ook een tikkeltje trots. Welk van de veertien appartementen straks van haar wordt weet ze nog niet, maar het is al duidelijk dat de bewoners vanaf de tweede verdieping straks de hoofdprijs hebben, met uitzicht op de Diessense toren en een ruimte van wel 84 meter. “Daar zou zelfs een stelletje in kunnen wonen,” kijkt Jack de Bruijn vooruit.