70 jaar achter de bar

Met Laurance Van Grinsven-Schellekens verliest Hooge Mierde de moeder van de sporters

 

Maart 2016

 

Hooge Mierde – Afgelopen weekend overleed Laurence Van Grinsven-Schellekens op 90-jarige leeftijd. Ze stond al meer dan 70 jaar achter de bar van het café waar ze opgroeide en later altijd bleef: café van Grinsven aan de Kuilenrode in Hooge Mierde. Het café lag in de vorige eeuw tegen het sportveld en Laurance ontving er altijd de sporters. Cees van Gool weet zich nog te herinneren hoe hij en zijn medespelers zich aan de teil met koud water wasten en de telefoon van Laurance was de enige verbinding met de scheidsrechter. Na afloop van de wedstrijd was het café ook de kantine.

Jaren later vonden de Dorpslopers een eigen plekje in het café en opnieuw ging het op de Laurance kenmerkende laagdrempelige manier. Leo van Avendonk van de Dorpslopers daarover: “Als we binnen kwamen klonk meteen vanuit de keuken: loop maar door. Daar was ze dan op de zondagmorgen de soepballen aan het draaien en intussen maakte ze met iedereen een praatje. Ze hield alles bij wat er in het dorp gebeurde en probeerde ook ieder van onze leden nog te leren kennen, als ze hen al niet kende.” Het is het gewone, de eenvoud die in herinnering blijft, zoals ook haar zoon Guus het noemt.

Het café hield altijd de authentieke uitstraling, zoals de boerderij-café’s uit de vorige eeuw dat waren en zoals haar ouders het daar ooit begonnen waren. De roodzwarte kleedjes op tafel, en het biljart altijd speelklAar. En achter de bar altijd Laurance, die over elke bezoeker waakte.

Het café was populair bij Belgische fietsgroepen en dagtoeristen, ook werd er nog altijd gebiljart.

Woensdagavond van 19.00-20.00 uur kan iedereen afscheid nemen van Laurance, in haar geliefde café aan de Kuilenrode 7 in Hooge Mierde. Donderdag 31 maart is er een afscheidsdienst vanaf 13.30 uur in zaal De Schakel.