Lenne van Gorp in de hoofdrol

Winterfeesten van start

 December 2016

 

tip: draai tijdens het lezen van dit verhaal het nummer Halo van Beyonce, in Reusel fantastisch gezongen door Machteld de Laat: www.youtube.com/watch

Reusel – Op haar negende stuurde ze een brief naar de burgemeester van Reusel-De Mierden met de vraag of er een schaatsbaan in Reusel kon komen. Precies vijf jaar later opende Lenne van Gorp (nu 14 jaar) de tweede winterfeesten in ‘haar’ dorp. Rond de 700 meter grote schaatsbaan stond het publiek vijf rijen dik ademloos toe te kijken naar het optreden van de frêle Reuselse sporter, die al tweemaal de beste van Nederland was bij het kunstschaatsen. Gesteund door een perfecte vertolking van Halo (Beyoncé), gezongen door Reuselse Machteld de Laat, danste Lenne de longen uit haar lijf.

“Op mijn zevende deed ik aan motorcross, toen ik met mijn oma een keer naar de schaatsbaan in Tilburg ging. Ik zag daar meisjes in mooie pakjes de mooiste bewegingen maken en dacht daarna alleen maar: dat wil ik ook, Nu train ik zes dagen per week bij mijn club in Turnhout en op de zevende dag (zondags) zijn er wedstrijden, zoals aanstaande zondag in Eindhoven.

Vorig jaar kreeg ik voor het eerst een uitnodiging om de Reuselse winterfeesten te openen. Ik was niet zenuwachtig, begon er gewoon aan. Dit jaar ging het net zo. Ik heb nu al enkele keren geschaatst op een gezongen nummer van Machteld: dat is helemaal top. Mijn eigen kür past daar niet goed bij, daarom improviseer ik ter plekke.”

Toen ze ooit haar brief naar de burgemeester stuurde, trainde ze al enkele jaren behoorlijk fanatiek. “Ik wist niet of ik wel een reactie terug verwachtte, maar de burgemeester nam er echt de tijd voor om me te beantwoorden,” vertelt ze. “Hij verwees me naar de winkeliersvereniging, maar dat werd me te ingewikkeld. Dat er enkele jaren later toch die ijsbaan kwam was best wel verrassend. Maar zeker ook er leuk.”

Haar optreden vorig jaar, zorgde er al voor dat het Reuselse publiek haar ook een keer in levende lijve op zag treden. “Meestal ben ik bezig in een fabriekshal in Turnhout, waar ze een tijdelijke baan aangelegd hebben. Elke morgen vroeg met de bus naar de Loot-school (voor topsporters) in Tilburg. Mijn oma of mijn moeder halen en brengen me van school naar ijsbaan en weer naar huis. Soms twee maal per dag trainen en elke dag met schaatsen bezig. Zelfs in de zomer.”

Lenne wil zich zeker fanatiek noemen en als ze geen schaatser was geworden dan was het wel iets anders in de sport geweest. “Ik droom nu van de Olympische Spelen,” zegt ze voorzichtig. “Misschien in 2022. Twee

 

 schaatsers uit België waar ik mee train, doen over anderhalf jaar al in Korea mee. Dat komt voor mij nog te vroeg.”