Leo Alkemade wil finishen op Beekse Vrijthof

oktober 2018

 
Als op zaterdag 20 april 2019 ruim 300 ATB’ers van start gaan voor een marathon-tocht met de finish in Hilvarenbeek, is daar Leo Alkemade ook bij. Vanaf het Vrijthof in Maastricht is de acteur van plan om voor elke meter te knokken en hij heeft op voorhand al aangegeven nergens ontzien te willen worden.
“Ik heb veel respect voor de mensen die zo’n tocht volbrengen, maar eigenlijk nog véél meer respect voor de zieken die tegen kanker knokken,” zegt Tilburger Alkemade.
De geboren en getogen Brabander woont in Tilburg en was afgelopen jaren op tv te zien in Shouf Shouf Habibi, Smeris, Missie Aarde, Popoz, Tuintje in mijn Hart, Huisvrouwen bestaan niet, Rare Jongens, komt een vrouw bij de dokter en, het mede door hem geschreven comedyprogramma, Sluipschutters.
Daarbij was hij deelnemer aan Expeditie Robinson en wederom één van de Foute Vrienden in het aankomende nieuwe seizoen van het gelijknamige programma.
Mede doordat de tocht het predicaat KWF (de KWF Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge) heeft, werd zijn aandacht naar dit Beekse initiatief getrokken.
,,In 2018 werd ik benaderd voor een tocht ten bate van de nierstichting, de Tour de Celeb. Daarvoor reden we een zware touretappe over 170 kilometer uit de Tour de France van 2018, waar Tom Du Moulin tweede werd. Ik had me enorm goed voorbereid, maar desondanks was het toch nog afzien, afzien en nog eens afzien. We werden in de voorbereiding getraind door Leontien van Moorsel en tijdens de rit beklommen we vier zware alpencols
Naast zijn werk als acteur en schrijver is Leo fervent windsurfer.
Op dit moment werkt hij aan zijn eigen speelfilm ‘Champagne’, is hij succesvol kandidaat geweest in het populaire televisieprogramma It Takes 2 geweest, draait hij binnenkort wederom voor Kanniewaarzijn. Maar toch vond hij nog tijd om in de voorbereiding naar Hilvarenbeek te komen, om daar het shirt van de wielervereniging Diessen aan te trekken. Gehuld in dit wielershirt, riep hij met de Beekse toren op de achtergrond, deelnemers op om in te schrijven voor deze goede-doelen-tocht.
Leo zet zich nu in om het evenement breed onder de aandacht te brengen, maar daarnaast heeft hij zich ook voorgenomen om de Challenge zelf te gaan rijden. Iedereen is uiteraard zeer benieuwd of het hem gaat lukken om de afstand te volbrengen. In de voorbereiding kan hij nog gebruik maken van de trainingsadviezen van Henk Baars, die gepubliceerd worden op de website (www.vrijthofvrijthof.nl)
De KWF Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge is een 150 kilometer lange tocht die voor 90 procent over onverhard terrein gaat. De deelnemers gaan met georganiseerd vervoer (opgeven bij de aanmelding) of op eigen gelegenheid naar Maastricht. Daar op het vrijthof klinkt op zaterdagmorgen (20 april 2019) om 08.30 uur het startschot.
Als de deelnemers zes tot tien uur later finishen op het Beekse Vrijthof, zullen ze weten waar ze aan begonnen waren. De afstand noopt de deelnemers om goed te doseren, maar ook om naast het fietsen goed op de route te letten.
De beloning voor elke deelnemer na de finish is groot. Niet alleen omdat ze de tocht gehaald hebben en zich eigenaar van een uniek wielershirt mogen noemen, maar ook omdat ze weten een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar kanker geleverd te hebben.