Bergeijk krijgt ook zijn kringloopbedrijf

Nog meer gebruikte spullen bij Leo en Lenie

Maart 2018

Hij uit Tilburg, zij uit Limburg en later de omgeving van Gennep. Maar nu in de kempen tussen de (gebruikte) spulletjes. Op zoek naar een oud kastje of een lampje uit grootmoederstijd? Aan de Kerkstraat in Reusel en sinds maart ook aan het Hof in Bergeijk vindt je het. Met de Braboneger kregen ze ooit de best denkbare reclamefilmpje van hun zaak (kijk op youtube onder kringloopbedrif Reusel)

Vrijdag 16 maart opent aan het Hof 120 Kringloopbedrijf Bergeijk. Het is de tweede vestiging van Leo Matthijsen en Lenie Schaefer, die in Reusel in vijf jaar tijd een begrip werden De zolder hangt vol met lampen, zo weggelopen uit 1950. Een kledingrek met verwassen kleding en kasten vol servies met de lepeltjes er nog bij. Een oude pick-up, compleet met platen, de grote hoekslaapkamers zijn een regelrechte hit. Voor Leo Matthijssen (64) en Lenie Schaefer (54) uit Tilburg is weggooien van spullen zonde, zij gunnen alles een tweede ronde. Nadat Reusel vijf jaar terug kennis maakte met het kringloopbedrijf, is nu Bergeijk aan de beurt. Vrijdag openen de deuren aan het Hof 120.

,,We zijn gespecialiseerd in complete inboedels als de ouders wegvallen en het huis met de spullen achterblijven,” legt Leo uit. In een vorig leven was hij tegelzetter, maar nu al 25 jaar in de kringloop. Hij rijdt met zijn busje door heel Brabant om overal de spullen bijeen te vergaren. Lenie verkoopt het spul, samen met een aantal vrijwilligers.

,,Sinds deze week hebben we in overleg met de gemeente statushouders die ons helpen,” legt Lenie uit. ,,We hadden al ervaringen met jeugdzorg en HALT, maar voor de statushouders is het ook belangrijk dat ze maatschappelijke ervaring opdoen. Daar willen wij graag aan meehelpen, uiteraard met Nederlands als voertaal.”

Leo, die het werk in de kringloop dankbaar werk noemt, merkt elke dag hoe dynamisch zijn werk kan zijn. ,,Soms staan de spullen netjes klaar en kan ik alles zo inladen. Maar het komt ook voor dat er onenigheid is in de familie of dat ik in mijn eentje een oud bed van vier hoog naar beneden moet sjouwen. Maar al met al beschouw ik elke dag als een cadeautje. Ik heb het gevoel dat we aan iets moois bijdragen.”

Lenie merkte in de vijf jaar dat ze in Reusel het oude pand van Megens aan de Kerkstaat bezetten, dat er een levendige markt is in het gebruikte goed. ,,Veel buitenlandse werknemers, maar Nederlanders blijven ook een kooplustig volk. Als men voor een kwartje op de eerste rang kan zitten dan is het dat. In Reusel loopt alles goed, behalve de kleding. In tweede hands kleding rondlopen lijkt net een brug te ver.”

Lenie gaat vanaf deze week op en neer pendelen van Bergeijk naar Reusel. Op beide locaties zijn ze zes dagen per week geopend en ook nog twee zondagen per maand (vanaf april één zondag in Bergeijk en één in Reusel). Spullen aanmelden kan op info@kringloopbedrijfreusel.nl (ook voor de spullen uit de omgeving Bergeijk)