‘Kunst moet de ruimte hebben’
Land Art droom voor Lia Stravens
Diessen- Wie denkt dat kunst alleen te bewonderen is binnen vier muren, moet echt eens naar een Land Art expositie gaan waar de kunst een eenheid vormt in de vrije natuur. Land Art, ofwel kunst op en van het platteLand.  Lia Stravens werd gefascineerd door Land Art nadat ze exposities bezocht in het Groene Woud en het Dommeldal. ‘Waarom ook niet aan de oevers van de Reusel’ zo vroeg ze zich af.
Vanaf haar eigen woning aan de Molenstraat in Diessen heeft ze vrij uitzicht op het riviertje de Reusel. Als het water aan haar deur voorbij stroomt heeft het net de weg door de Turkaa afgelegd. Nu heeft ze het plan opgevat om net op deze route een Land Art expositie op te gaan zetten, in de tweede helft van september moet het gaan gebeuren.
 
Kunst, mens en ruimte
 
“Kunst staat voor mij nooit los van de omgeving,” zegt Lia Stravens. Als ze met haar blonde haren de open ruimte achter haar woning in kijkt kan ze genieten van die openheid. Een oud busje dat figureert in haar tuin, naast enkele fruitbomen is het ‘t enige wat de twee hectare opvult. “Het mooie van Land Art is dat er gewerkt wordt met natuurlijke materialen die aansluiten bij de open omgeving. De natuurlijke elementen als zon, wind en regen doen ook altijd iets met het kunstwerk.”
Om de kunst op de beoogde plek te krijgen heeft ze een oproep gedaan in een kunstblad, de reacties stromen al binnen. “Ik wil uiteindelijk twintig kunstenaars selecteren die samen een kunstroute van vier kilometer aanleggen. Bezoekers kunnen die route vervolgens lopen en zo ontstaat de relatie tussen kunst, mens en ruimte”.
 
Tot aan de jaren zestig van de vorige eeuw speelden kunstuitingen zich vooral af tussen de muren van musea. Een groep kunstenaars wilde bevrijden van tradities, ze zochten daarvoor de nabijheid van de natuur.
Land  Art vindt plaats in de hele wereld, in NederLand werd het al opgezet in de Euregio Losser-Gronau. Dichterbij was er in 2007 een ‘Euro Land Art’ in het natuurgebied Het Groene Woud
Op dit moment is Lia al druk bezig met de voorbereidingen. “Ik wil een stichting opzetten om het draagvlak te verbreden. Er komt een tent in de weide bij de Reusel aan waar een aantal kunstenaars ook binnen Land Art kunst kan exposeren. Het wordt ook een plek waar groepen bijeen kunnen komen om samen Land Art Diessen te bezoeken.”
De route zal vanaf 14 september te belopen zijn vanuit de woning van Lia, Molenstraat 17-A en vanuit het natuurgebied Turkaa aan de Watermolenweg weg te Diessen.
“We willen het wel laagdrempelig houden,” zegt ze. “Daarom wordt er geen entree geheven, al hopen we via sponsoring wel inkomsten te verwerven om de kunstenaars in ieder geval een onkostenvergoeding te geven”.