Kloosterliefde rond het klooster aan de Kloosterstraat
 
Augustus 2019
 

 
Vier muzikale vrienden uit Lage Mierde vormen samen muziekgroep Gewoon Doen. Jack en Jeanne de Graaf, Eric Laureijs en Ineke van Loon. Ze schrijven zelf teksten op bestaande melodieën en dragen dit bij voorkeur uit op een laagdrempelige manier. Vier jaar terug bedachten ze een nieuw concept om in hun dorp Lage Mierde de muziek naar de mensen toe te brengen.
Het initiatief van de vrienden leidde in 2016 tot het oudjaarsoptreden Deur Doen, een jaar later gevolgd door Containerfestival. De tweede editie was op een andere locatie en ook weer helemaal anders van opzet. Dat steeds veranderen hebben ze tot nu toe consequent volgehouden. Vorig jaar was er Camping Ponderosa, in en rond de Hofjes in Lage Mierde. Het was weer net wat groter dan al het voorgaande, maar ook groter in de reacties die ze kregen. Het enthousiasme van de bezoekers kende geen grenzen. Dit jaar gaat er weer een schepje bovenop met Kloosterliefde.
Op zondag 1 september staat het voormalige klooster Lindenhof aan de Kloosterstraat centraal bij het festival. Bandjes van eigen bodem wisselen af met straattheater.
“We nemen binnenkort afscheid van het gebouw dat staat voor meer dan honderd jaar kloosterzorg in Lage Mierde,” legt Jeanne de Graaf uit. “Het leek ons een mooi moment om rondom het hele gebouw muziek en theater te brengen, met ook nog een knipoog naar het verleden.”
“Daarbij komt dat er de laatste jaren in Lage Mierde veel nieuwe bandjes zijn ontstaan,” vult Eric Laureijs aan. “Door evenementen zoals Nacht voor Oranje (NVO) Nouveau komt er veel nieuw talent naar voren. Zo zijn wij zelf ooit ontstaan als de band Gewoon Doen. Wij laten elk jaar ook enkele andere nieuwe bands optreden, om zich te presenteren.”
“Maar dat vullen we wel aan met leuk entertainment,” zegt Jack de Graaf, het derde lid van het organiserende Gewoon Doen. Zo treedt dit jaar de bands Sixspekjes op, maar wel onder een aangepaste naam: Six Munks! Het vorig jaar hadden we als groter muziekgezelschap de harmonie, dit jaar hebben we het lokale koor Klein Akkoord gestrikt, die speciaal voor dit festival gospelnummers instuderen. Ook de groepjes Crowned Fox en Herrie treden er op. Een deel van de versnaperingen worden weer verzorgd vanuit de oude caravan van Bij de Tantes. Als je bij hen wat koopt, krijg je er hun muziek gratis bij.”
Het klooster in Lage Mierde kent al een rijk verleden dat terug gaat naar het einde van de negentiende eeuw. Het werd vele jaren gerund door de zusters en er was ooit een apartje jongens- en een meisjesschool aan verbonden. De afgelopen decennia vormde de zorg voor ouderen de hoofdmoot, maar binnenkort wordt er weer een hoofdstuk aan toegevoegd. Door de aanstaande verkoop en nieuwe ontwikkeling van het pand, komt er ouderenzorg in een nieuw jasje en de zorg voor mensen met een beperking in de plaats. Om de geschiedenis van het markante pand niet uit het oog te verliezen gaan vier heemkundigen herinneringen uit het verleden zichtbaar maken. Daarnaast vinden er ook diversen kinderspelen plaats met passende spellen zoals hostiehappen en rollator race. Een groepje acteurs zorgt voor straattheater, dat al begint als je het festivalterrein betreed.
“Maar hoeveel muziek er ook is en hoeveel bands er ook optreden, onze eigen band Gewoon Doen staat er ook op de planken,” zegt Ineke van Loon. Het vierde lid van de band schrijft samen met Jeanne de Graaf de eigen teksten op bestaande melodieën. “Bij ons mag altijd alles net wat anders zijn,” legt ze uit. “Zelfs de rolverdeling in de band wisselen we steeds door. Het afgelopen jaar speelde ik een contrabas, die heeft nu Jeanne in handen. Eric Laureijs kan vrijwel alles, dit jaar bespeelt hij vooral de toetsen. Enkel de mondharmonica en accordeon zijn het domein van Jack de Graaf, het zingen doen we weer alle vier.”
Kloosterliefde: zondag 1 september vanaf 13.30 uur. Locatie: voormalig klooster Lindenhof aan de Kloosterstraat in Lage Mierde