Met lintje loon naar werken

Jan Fiers in het zonnetje gezet.

 

April 2017

 

‘Het heeft zijne Majesteit behaagd’… Het klonk de afgelopen week honderden keren in Nederland. In Hulsel en de Mierden klonk het slechts één keer: voor Jan Fiers (61) uit Lage Mierde.

Dit jaar organiseert hij al voor de 23-ste keer de fietsvierdaagse in zijn dorp en wie denkt dat dit het enige is: die vergist zich.

 ‘In de jaren negentig wilden we de mensen in Lage Mierde meer dingen samen laten doen. Iedereen wat meer in beweging krijgen was een bijkomend doel. We startten binnen onze buurtvereniging Kloosterstraat een avond-fietsvierdaagse en het was meteen een succes want nu komen de deelnemers uit heel Nederland!  We kozen voor de laatste vakantieweek maar toen die in september was, hadden we een probleem: het was te vroeg donker. We gingen de routes toen ook overdag rijden: opnieuw een schot in de roos. Sindsdien staan er honderden fietsers aan de start en stemmen diverse vakantiegangers hun vakantie erop af.’Jan Fiers. Overdag werkt hij als meubelmaker en voorzichtig denkt hij al aan een afbouw van zijn arbeidzame leven. Maar zijn baas wil hem nog niet laten gaan. Eigenlijk kan Jan ook nog niet zonder zijn werk, want overdag als hij aan het werk is broedt hij steeds op dat wat hij nog kan organiseren. Een nieuwe fietsroute door een nog minder bekend gebied of een stop bij een cafeetje dat nog net wat minder bekend is. Maar net zo goed kan het om totaal iets anders gaan. Zijn nieuwste idee: het familiediner.‘Nee, niet zoals bij het tv-programma waar ruzies bij worden gelegd,’ lacht hij. ‘Wij organiseren nu een familiediner waarbij mensen uit de buurt bij elkaar aan tafel aan kunnen schuiven. Ik heb een lijst waarop de mensen die aangemeld zijn. Ieder die zich aanmeldt krijgt ook een keer eters op bezoek. Het brengt mensen met elkaar in contact. Bij de gemeente noemen ze dit activiteiten die bijdragen aan de leefbaarheid. Wij noemen het hier in Lage Mierde gewoon met elkaar buurten en bij elkaar een hapje mee eten. Niets meer en niets minder.’

Het is Jan Fiers ten voeten uit. Hij is in alles wat hij organiseert de stille kracht, maar dan wel een die vrijwel nooit stil zit.  Als lid van de ATB club Antilopen maakte hij prachtige aankondigingsborden die gebruikt worden om tochten aan te kondigen. Hij maakte er meteen maar vijftig van!!.

Maar wat hij ook organiseert, de fietsvierdaagse Lage Mierde is zijn meest in het oog springende kindje. ‘Ik heb samen met dorpsgenoot Leo van Campen jaren terug een geheel eigen systeem ontwikkeld waarmee wij de routes uit kunnen zetten,’ legt hij uit. ‘We hebben daarvoor de hele omgeving in kaart gebracht. We hoeven dan slechts de straat en het volgende kruispunt in te voeren en het programma vormt dan vanzelf de benodigde instructie. In feite is het een eigen tomtom versie, maar wel met één verschil: het systeem bouwden we op een kneiter-oude computer, waarbij we nog werken met een oud DOS-systeem. We hebben het programma nooit over kunnen zetten op de moderne software. Zo lang het werkt knutselen we op deze manier de routes aaneen.

Maar toeval of niet, Fiers was net aan het nadenken om over twee jaar, bij het zilveren jubileum, het stokje over te geven. ‘Dat gaat toch wel gebeuren,’ glimlacht hij. ‘Het voelt nu wel een beetje dubbel, met het lintje op mijn borst.’Nota bene op de verjaardag van zijn vrouw, kwam burgemeester Jetty Eugster aan de deur. Jan had nog niets in de gaten gehad, dacht dat het nieuwe pak dat hij met zijn vrouw Nia kocht voor haar verjaardag was. Het bleek de opmaat voor zijn eigen feestje. Ere wie ere toekomt.