In de brand uit de brand

Lone Verhoeven voerde actie voor vriendin na brand
 
 
ED 29 december 2009 
Reusel – Drie jaar terug werden ze dikke vriendinnen maar het werd een vriendschap voor het leven na de brand bij Britt Roest (11). Vriendin en buurmeisje Lone Verhoeven (10) trok zich de gevolgen zo aan dat ze spontaan een actie op touw zette. Ze organiseerde een sponsorloop waar tientallen kinderen aan deelnamen. Dankzij de actie kregen drie getroffen gezinnen een onvergetelijke dag aangeboden.
“Ik ben nog nooit zo blij geweest,” zegt Britt, als ze aan de keukentafel naast haar vriendin zit. “Ik wist niet wat ik hoorde toen Lone een echte actie ging organiseren. Dat ze het nog echt deed ook en bovendien veel geld bijeen wist te krijgen. Het geld was leuk, daar maakten we een verwendag van bij de Efteling. Maar het aller-leukst is toch wel als je vriendin zoiets voor je wil doen, dat is echt onbeschrijfelijk.”
Als Britt weer terug denkt aan die bewuste dag in april staat elke minuut in haar geheugen gegrift. Ze werd uit de klas gehaald en de directrice ging mee naar haar huis. Daar kwamen de rookwolken hen al tegemoet. “De schade was enorm,” zegt ze. “Het bluswater kwam in stromen van de trap naar beneden en het plafond van mijn kamer was ingestort.”
Ook Lone herinnert zich nog elk detail van die dag. “Ik kwam van school en zag daar mijn vriendin. We hielden elkaar vast. Dit kon toch niet echt zijn. Maar het was echt. Toen wist ik al meteen dat ik iets wilde gaan doen.”
Vanuit het enthousiasme van Lone werden diverse mensen ingeschakeld. “Ons mam vond dat er veel bij kwam kijken, vergunningen en zo,” zegt Lotte. Haar moeder beaamt dat maar ze twijfelde geen moment. De drive van Lotte werd ook haar drive en zo nog van tientallen anderen. “Er werd aangebeld en mensen kwamen spontaan geld brengen,” kijkt Lone terug. “Op de dag van de sponsorloop was de straat afgezet en het was een grote happening. Toen we later de opbrengst konden overhandigen gaf dat een fijn gevoel.”
Britt slaapt nu weer in haar opgeknapte slaapkamer. En of ze er iets aan overgehouden heeft?
“We krijgen uitbreiding in de buurt,” meldt ze trots. “Ook de buren kregen door de actie een verwendag aangeboden en negen maanden later verwachten ze hun eerste kindje. Heeft die brand toch nog een mooi vervolg.”