Reusel opnieuw bevrijd
Ook Hulselnaar Louis Jansen herdacht
 
Januari 2019
 
Foto: vlnr Nanny ’t Hart, Jos Lavrijsen, Marcel Vosters en Huub van Beek
 
Hulsel 1944 - Een vliegtuigbom van de Engelsen maakt een voltreffer op de hooimijt langs het huis van de familie Jansen. Zoon Louis stuift ernaar toe, want de platte kar staat onder het hooi verstopt en als die verloren gaat….
In de laatste oorlogsdagen, tussen 20 september en 3 oktober 1944, werd er nog zwaar gevochten van Reusel tot Hilvarenbeek. Ook in Hulsel ging het er even fel aan toe. Het huis van de familie Roijmans aan De Straot was het hoofdkwartier van de Duitsers, waar de Engelse vliegtuigen het op voorzien hadden. Maar niet alle projectielen vielen op de juiste plek.
Na de voltreffer op de hooimijt ging Louis als een paard tussen de burrie’s staan, maar verder kwam hij niet. Of het de hitte van het vuur was of een tweede voltreffer?
In 2019 is het precies 75 jaar geleden dat het gebeurde en met een tentoonstelling krijgen alle oorlogsslachtoffers in Reusel-De Mierden opnieuw een gezicht. Wie waren zij, wat overkwam hen en wie herinnert hen nog? De Heemkunde Werkgroep Reusel krijgt 2500 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor de viering van 75 jaar bevrijding van Reusel. De Reuselnaren gaan hiermee een wandelpad maken aan de rand van Reusel, een oorlogsrevue opnieuw opvoeren en een tentoonstelling inrichten.
In een unieke samenwerking tussen de Heemkundewerkgroep Reusel en Museum De Bewogen Jaren uit Hooge Mierde, wordt de bevrijding van Reusel-De Mierden dit jaar breed herdacht. Centraal in de bevrijdingsfeesten staat de revue die direct na de oorlog al opgevoerd werd en die nu onder het stof vandaan is gehaald.
Huub van Beek, lid van een van de werkgroep voor de festiviteiten legt uit wat die revue eerder al voor Reusel betekent heeft. ,,Het is algemeen bekend dat er in de laatste oorlogsweken vreselijk gevochten is in Reusel. De kerk was helemaal aan gort geschoten en de mensen hadden geen geld om die op te laten knappen. Onder impuls van Walter van Veldhoven werd er toen een revue geschreven die de strijd om Reusel toonde. Het werd een doorslaand succes en de revue is tot in 1953 meerdere malen opgevoerd. Van de opbrengst kon de Reuselse toren opgeknapt worden.”
,,Maar nu gaat er meer gebeuren,” licht Marcel Vosters toe. Hij is vanuit Bladel de Reuselse groep komen versterken en doet historisch onderzoek naar de personen die in Reusel het leven lieten. ,,Er zijn op het Reuselse kerkhof zeven Britten begraven en van de laatste was tot nu toe niets bekend. In de aanloop naar 75 jaar bevrijding wilden we dat opgehelderd hebben en zoals het er naar uitziet gaat dat lukken. We weten nu al dat het om Vernon James ging, we hopen zijn nabestaanden hier komend jaar te begroeten.”
Om alle gevallenen uit Reusel-De Mierden een verhaal en een gezicht te geven wordt er ook een tentoonstelling ingericht. In de Reuselse kerk komt een herdenkingsconcert door de harmonie en enkele zangkoren. Verlichte oorlogstrucks rijden een eenmalige Memorial-tour-bij-night en het wandelpad langs de oorsprong van de Raamsloop krijgt een eigen naambord en drie nieuwe bankjes. Het wandelpad dat deze beek volgt, loopt van de Blokekker tot Industrieterrein De Kleine Hoeven en was bij de bevrijding een ontsnappingsroute.
De oorlogsrevue zal vanaf half september worden opgevoerd in Manege De Meulenhaoi en komt onder regie van Rita Scheelen. De audities daarvoor hebben inmiddels plaats gevonden.
Van Beek daarover: ,,We hebben het script voor de revue wel op enkele onderdelen aangepast want qua taalgebruik moeten we wel een beetje met de tijd mee gaan.”
 
 
Louis Jansen