Louis Vosters vertelt over de natuur en de omgeving van Reusel
‘Als het even stil valt kan ik altijd nog terugschakelen naar de paddenstoelen’
 
Augustus 2019
 
 
Louis Vosters vertelt bij rondleidingen over Reusel en dan vooral het Reuselse buitengebied. Van de rol van de witheren van Postel, de dodendraad aan de grens, tot de paddenstoelen die er groeien.
Reusel – Louis Vosters (72) heeft iets met heemkunde en historie en kreeg de liefde voor de natuur via zijn moeder van huisuit mee. Nu combineert hij beide gebieden door het geven van rondleidingen op de Dorpsexpress, die vanuit Hooge Mierde het buitengebied in Reusel-De Mierden rond gaat. Hij vertelt de gasten daarbij over het Hooge Mierdse zwartven, het ontstaan van het Beleven en de Moeren en over het ontstaan van de Reuselse Cirkels.
,,Er ligt hier zoveel historie, als je de achtergronden niet kent, zou je er zo aan voorbij kunnen gaan,” zegt hij. ,,En dat is meer dan jammer, daarom wil ik er graag over vertellen. Bij de Reuselse Cirkel bijvoorbeeld. Als ik daar vertel dat Reusel in het begin van de vorige eeuw een overijverige burgemeester was die in Parijs geïnspireerd raakte om een deel van de Champs-Élysées na te maken. Nadat een nieuw bosgebied in een grote en een kleine cirkel was aangelegd kwam er een weg omheen, die ligt er nu nog: Reusels Grote en Kleine Cirkel. In de oorlog was het voor de Engelse piloten goed te herkennen en een baken op weg terug naar huis. ”
De Reuselse geschiedenis van verhalenverteller over historie en omgeving, was lang het alleenrecht van Jaon Jansen. Toen die enkele jaren terug overleed, stond er niet meteen een opvolger klaar. Louis Vosters, toen nog voorzitter van de Reuselse Heemkundevereniging, had de kennis en de interesse. Kees Lavrijsen uit Hooge mierde wist dit en kon hem over de streep trekken om zijn toeristische tochten te gaan gidsen.
,,Kees heeft een concept om toeristen met de Dorpsexpress door het buitengebied van Hooge Mierde en Reusel te rijden,” legt Louis uit. ,,Hij heeft daarbij diverse routes en bij de Reuselse route ben ik de gids. Ik vertel daarbij over alles wat we tegenkomen en er zijn diverse plekken waar gestopt wordt. Het zijn vaak mensen van campings of familiegroepen. Het gros heeft er geen notie van wat voor invloed de Witheren van Postel op Reusel gehad hebben. Of waar de Dodendraad precies liep. Ook de Reuselse Kei, de januskop en daar vlakbij de Stenen der Zaligheden bieden volop stof om erover te vertellen.”
Louis leest zijn verhalen niet van papier af, maar vertelt alles vanuit zijn geheugen. Dat de ene groep daarbij soms net wat andere dingen hoort dan de andere? ,,Het ligt ook aan de interesse van de mensen en de vragen die ze stellen, daar zit veel verschil in,” zegt hij.
Omdat hij in het verleden ooit nog een studie over paddenstoelen in Brabant maakte, kan hij daar ook alles van vertellen. ,,Als het gesprek in een groep helemaal niet loopt kan ik daar altijd nog op terug vallen, “ grinnikt hij. ,,Maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd.”