In memoriam Lowieke Luijten

 juni 2016

Op woensdag 1 juni overleed op 96-jarige leeftijd Louis Luijten uit Vessem. Louis was zijn echte naam, maar iedereen kende hem onder de naam Lowieke.Louis leefde een heel gewoon en sober leven waarbij hij op de boerderij werkte aan de Driehuis in Vessem.

Zes jaar terug werd hij op slag een beroemde Nederlander, toen hij geportretteerd werd door Joris Linsen, In Joris Showroom. Lowieke vertelde over zijn leven, op een manier zoals alleen hij dat kon: recht vanuit zijn hart. Hij vertelde heel Nederland hoe hij met zijn Belgisch trekpaard Jeanneke rond reed en de omgeving rond de Vessemse kapel schoon hield. Als er toeristen langs kwamen vermaakte hij ze met een praatje: zijn mond stond zelden stil. Louis zat ook nooit stil en was altijd in voor een geintje. Zo stond hij op 89-jarige leeftijd nog los bovenop zijn paard, heel Nederland vond het knap!

Nederland leerde Lowieke kennen als de typische Kempische mens. Een man zonder poespas, die altijd heel gewoon bleef. Iemand die zijn eigen gewoonten had en daar niet van afweek! Toen hij enkele jaren terug zijn paard van de hand moest doen omdat hij de zorg niet meer kon dragen, deed hem dat pijn. Het dier werd in Bladel gestald, maar niet zonder de afspraak dat hij altijd langs mocht komen om er nog even mee te knuffelen. Dat deed hij dan ook regelmatig. Louis wist altijd zijn zelfstandigheid te behouden, maar wel met behulp van zijn familie en de medewerkers van Zuidzorg. Enkel voor de dagelijkse maaltijd ging hij langs bij zorgcentrum Groenendaal in Vessem. Daar praatte hij de andere oudjes bij over het wel en wee in het dorp, om ze daarna weer alleen te laten.

Louis is in zijn leven gehuwd geweest met Dien Luijten-Van Selst. Haar dochter en diens gezin namen afgelopen dinsdag in besloten kring afscheid van hem. Ze deden dat in de wetenschap dat Louis tot op het laatste moment genoot van het leven. Rijdend op zijn (aangepaste) fiets, overal een praatje makend en met grappen strooiend.

Louis is begraven op de parochiebegraafplaats in Vessem.