Mannen met de rode lamp gezocht

Toneel Hooge Mierde

 Februari 2018

 

Met het stuk Boerenbont & Rode Lampjes brengt de toneelvereniging Hooge Mierde weer een hilarisch stuk uit de ruif van schrijver Carl Slotboom. Dit jaar hing het doorgaan van de productie aan een zijden draad.

Door een tekort aan mannelijke spelers had de toneelvereniging moeite om de cast rond te krijgen: ook al waren er slechts drie mannelijke rollen. Daar kon er slechts één meteen ingevuld worden, die van Peter van Gool die dit jaar al zijn 35-ste toneeljaar vol maakt.

Jan Smolders die dit jaar de regie zou doen: “Er bleef niets anders over dan zelf maar op de planken te gaan staan. Hiervoor moesten we wel Ria Wissink weer benaderen, die wou het dit jaar net rustiger aan doen.” Maar met twee rollen gevuld, was de cast nog niet compleet. “We zijn toen in het dorp rond gaan kijken wie er wel eens een klein rolletje ergens had gespeeld. Zo ontdekten we dat de 64-jarige Kees Hermans vorig jaar figurant was bij het openluchtspel in Reusel. Het is niet veel, maar wie weet wel ene begin.” Hermans, die vijf lange dagen per week met zijn trekker in de bossen aan het werk was, was wel verrast met de uitnodiging. “Ik heb weinig ervaring, zelfs vroeger op school werd ik nog niet voor een rol gevraagd. Wel leuk dat ze me nu kwamen vragen.”

Doordat hij overdag de ingeprente teksten nog eens voor zichzelf herhaald, heeft hij het al goed onder de knie. “Hij was zelfs de eerste die zijn teksten kende,” vult regisseur Wissink aan.

Een ander probleem in de bezetting was de rol van een andere nieuwkomer, Hanneke Jansen (32). Op het moment dat zij de rol kreeg om een dame van lichte zeden te spelen, wist ze dat er een onderbreking zat in haar voorbereiding. “Ik moest voor mijn werk enkele maanden naar het buitenland,” legt ze uit. “Nu de uitvoeringen twee maanden doorgeschoven werden kon ik het rond breien.” Ze vindt de aandacht van de mannen in het stuk wel leuk, ook al is ze met afstand de jongste in de crew. Dat met name de mannen niet in de rij staan om zich aan te melden kan regisseur Wissink wel verklaren. ,,Iedereen heeft het druk tegenwoordig. Onder de personen die we benadert hebben, zijn er veel die wel willen, ze weten echter niet waar ze de tijd vandaan moeten halen. Het is wel typisch voor deze tijd.”

In Boerenbont speelt Jan Smolders de rol van Hendrik Buitendijk, Jolanda Jongen is er Klaartje Watergang. Moeder Watergang bleek op het lijf geschreven van Nel Jansen, terwijl Peter van Gool het personage van Kees neerzet. Hanneke Jansen speelt de prostituee Betty, Liesbeth Wouters Dolly en Kees Hermans vertolkt Wim.

Het stuk Boerenbont en Rode Lampjes wordt uitgevoerd op 2, 9 en 10 maart in de Schakel; te Hooge Mierde. Kaarten a 7,50 zijn te reserveren via toneelhm.nl of telefonisch via 06-22039686

 De mannen moesten voor dit stuk met de rode lamp gezocht worden