Brons in de marathoncompetitie

In breda kwam op zaterdag 7 januari 2015 de marathoncompetitie voor recreanten 2014/2015 weer tot een einde. Na Eindhoven en Tilburg was Breda nu de gastheer. Tegelijk met de wedstrijd over 40 ronden voor recreanten, werd ook het Belgisch kampioenschap verreden. Hierdoor was het iets drukker op de baan, ook de jury had hiermee iets meer bij te houden, zo zou later blijken.....

Door het Belgisch kampioenschap (BK) verdubbelde niet alleen het aantal deelnemers op de baan, in de wedstrijd gebeurde er ook een stuk meer. Na een rustige ronde werd de wedstrijd meteen 'hard' gemaakt. Enkele jonge Belgen deden diverse uitlooppogingen en de rondetijden gingen meteen naar de 33 sec. Enkele keren trachtte een of enkele recreanten met de Belgen mee te sluipen bij een uitlooppoging, daardoor was het opletten om geen gaten te laten vallen.

Halverwege de wedstrijd ontsnapten er dan toch vier Belgen voor het BK, later zou het nog gevolgen hebben.

De wedstrijd verliep mooi en met de nodige tempoversnellingen bleef een groep van zo'n zeven recreanten bij elkaar in de kop van hun wedstrijd. Het rondebord telde de ronden af en ik begon met net als de andere zes op te maken voor de eindsprint. In de laatste ronde kon ik goed mee in het gezelschap en voor zover ik het na kon gaan drukte ik als derde mijn schaats over de meet.

Vanuit mijn ooghoek zag ik één schaatser doorrijden, terwijl de anderen stopten. Het bleek klassementsleider Gerard Broers te zijn, die in zijn eentje een extra ronde reed. Nadat hij gefinisht was beweerde hij dat de anderen een ronde te weinig hadden gereden. Dat was opmerkelijk omdat het rondebord keurig afgeteld had en omdat de bel voor de laatste ronde toch echt geklonken had.

Gerard diende een protest in, dat later ook gehonoreerd werd. ?Wat bleek? De ontsnapte Belgen waren de zeven achtervolgers genaderd, maar hadden die niet ingehaald. De overijverige rondebordman draaide al tijdig de bordjes om. Wij gingen er vanuit dat hij dat voor ons deed, maar achteraf deed hij dat met het oog op de naderende koplopers achter ons.

Afijn, het is zoals het is of zoals Chris Venner pleegt te zeggen: One life, one chance. Gerard Broers won niet alleen de laatste wedstrijd, maar ook het klassement. Bastiaan Geurts uit Breda werd in het klassement de tweede, nadat hij eerder in de tussenstand te weinig punten toebedeeld had gekregen. Ikzelf mocht op de bronzen plek het podium op en voor de eerste drie Belgen klonk het Belgische volkslied.

Opvallend in de uitslagen was dat de nrs 1-5 bij alle drie de wedstrijden ook in die volgorde eindigden, voor zover ze deelnamen.