Marathonseizoen van start

 

Schaatsen blijft in Nederland een populaire bezigheid en terwijl de top van het langebaan schaatsen pleit voor verdere mondialisering, rijden in de marge wedstrijdrijders en recreanten hun rondjes.

Om de lat niet al te hoog te leggen, maar competitie toch te promoten, zijn er sinds enkele jaren de recreantenmarathons.

Verdeeld over de ijsbanen van Eindhoven, Tilburg en Breda testen  schaatsers zonder licentie elkaar.

In Eindhoven vond op 29 november de eerste wedstrijd plaats voor het seizoen 2014/2015.

Aan de start 22 rijders, voornamelijk uit Brabant en Limburg. Een enkele Belg (Gent) en een enkele Zeeuw completeren het veld. Al direct na de start wordt er lekker doorgereden. Gerard Broers trekt het tempo omhoog en ik kan het mooi overnemen. Al na enkele ronden vindt de eerste schifting plaats en ontstaat er een kopgroep van zo’n tien rijders.Na enkele versnellingen neem ik over met een pittige rondje en als ik omkijk merk ik dat ik alleen voorop zit. Er zijn nog zeker dertig van de veertig rondjes te rijden: te vroeg om alleen vooraan te zitten en ik laat me terug zakken.Het blijft wat boemelen en niet elk rondje is even snel (varieert van 33-40 sec per rondje).Gerard Broers neemt bij de rustige rondjes geen kop, maar hij versnelt meerdere keren om een schifting te forceren. Als ik op enig moment 2 ronden kopwerk heb gedaan demarreert hij en ik moet volle bak rijden om aansluiting te vinden. Door deze actie dunt de kopgroep wel uit tot 5 man.Vervolgens wordt er weer niet doorgereden en om te voorkomen dat de achtervolgers weer bij komen zet ik zelf maar weer aan. Het spel herhaalt zich zo enkele keren tot Broers 5 ronden voor het einde opnieuw demarreert. Ik twijfel even of ik wel moet achtervolgen maar besluit dat dan toch te doen.Ik merk echter dat de drie anderen niet overnemen. Ik heb geen zin om hen zo bij de koploper te brengen en staak de achtervolging: hij kan zo solo naar de winst.Met nog 1,5 ronde te rijden bepaal ik mijn strategie. Bij het passeren van de bel voor de laatste ronde vlieg ik over de drie companen heen en duik als eerste van de achtervolgende groep de voorlaatste bocht in. Tempo en techniek blijven goed en ook de laatste bocht loop ik goed door. Wordt het een tweede plek?Maar dan zie ik op de streep nog net een schaats voorbij schuiven. Shit tot nog derde.

De volgende wedstrijden zijn op 20 december (Tilburg) en 7 februari (de finale in Breda).Tussendoor nog de schaatsloop (14 dec) in Tilburg.

 Uitslagen:

1              Gerard Broers (Budel)         15,1 pnt

2              NN                                     14

3              Harrie Wenting (Hulsel)        13  

4              Jerome Jansen (Haelen)      12

5              Frank Frijters (Goirle)          11

6              Michel Wolfs (Berkel Enschot)10

7              Sjoof Willems (tilburg)        9

8              Jeroen Smeltink (Mierlo)     8

9              Dennis van den Bosch (Vught) 7

10           Bastiaan Geurts (Breda)      6

11           Peter Emons (Tilburg)         5

12           Jos vd Wouw (Esbeek)       4

13           Koen Lippens (B)               3

 

Dames

1              Michelle van sonsbeeck      15,1

2              Petra andriessen                14