Mari de Jong heeft aan gewoon zonvakantie niet genoeg

Italiaanse vakantiereizen begeleiden meer dan een hobby.
 
ED 2004
 
Hulselsnaar Mari de Jong (60) gaat graag op vakantie: welke Nederlander niet!. Hij had echter het grote voordeel relatief jong uit het arbeidsproces te kunnen treden waardoor hij de tijd kreeg om te reizen naar die steden waar hij altijd over verteld had van achter zijn lerarentafel.
Onderweg naar steden als Rome en Turijn kwam hij ook andere vakantiegangers tegen: hij kon het niet laten ook daar uitleg aan te geven. Zo ontdekte hij de vakantie-ralley en merkte dat dit een ideale combinatie is. Zelf genieten van de vakantie en tegelijk de kennis over de buitenlandse cultuur delen met anderen.
“Onderweg komen we altijd veel vragen tegen: ‘hoe komt het dat juist in Vicenza het Teatro di Palladio is gebouwd’ en ‘hoe kunnen er op een eiland als Corsica zulke mooie Romaanse kerken zijn?”
Mari en Nell de Jong uit Hulsel zijn wel gewend aan dit soort vragen die zij op hun reizen gesteld krijgen.
“Het begon eigenlijk al zes jaar terug toen we, net terug van Toscane, een advertentie zagen van de ACSI. Er werd een oproep gedaan aan geïnteresseerden voor het begeleiden van vakantiereizen per caravan: zo waren groepsreizen individueel en toch samen”.
Het maakte hem nieuwsgierig genoeg om in 1997 voor het eerst met een groep op reis te gaan naar klassiek Italië waarbij Florence, Rome en Napels werden bezocht.
Komend uit het onderwijs was het hem niet vreemd om leiding te geven aan groepen mensen. Het hulp bieden en de weg vinden in een land waarvan de gemiddelde toerist de taal niet beheerst ging hem ook goed af en met de kunstacademie in zijn broekzak had hij de nodige culturele bagage. “Fantastisch toch om met andere mensen samen de prachtige cultuur,” zo glundert de reizende Hulselnaar.
Elke reis begint altijd met het verzamelen op een camping aan het begin van de route van het geplande vakantiegebied. Vandaar gaat het in etappes naar diverse campings, gelegen bij de gekozen reisdoelen.
“De deelnemers leggen zelf de route naar elke volgende camping af en meestal wordt een dag of drie op dezelfde camping gebivakkeerd. Af en toe wordt er een busexcursie gepland. Sommige excursies worden geleid door professionele, Nederlands sprekende gidsen, alle andere gaan onder leiding van mij,” zegt De Jong. “Vertellen over beroemde bouwwerken maar ook kwartier maken in de volgende stad of op de volgende camping”.
Reizen per caravan werd zo een stukje van het leven van Mari en Nell de Jong. Nu, in de winter, is hij al weer bezig om zijn volgende reizen voor te bereiden en zich te verheugen op al het moois dat komen gaat.
HW