Maria zoekt permanente huisvesting

 ED september 2015

 

Een Mariabeeld in een kapel die over een jaar een andere bestemming kan krijgen, houdt Lage Mierde bezig. Een aantal van de inwoners hebben een werkgroep opgericht om de kapel bij Lindenhof te behoeden voor sloop of een andere ongewisse bestemming, nu zorgcentrum Lindenhof verkocht kan gaan worden. Aan de zoektocht voor een nieuw onderkomen voor het Mariabeeld kan hierdoor een nieuw hoofdstuk toegevoegd worden.

Toen Joep Verspaandonk in 2011 eens over zijn zolder struinde, zag hij de contouren van wat ooit een oud Mariabeeld was. Er ging bij hem een lichtje branden: er bleken dorpsgenoten al eerder op zoek geweest te zijn naar dat beeld.

Hij vond de dames Nel Verdaasdonk en José van der Aa (foto) bereid om zich over de aankleding van het beeld te buigen. Het resultaat van hun werk was opzienbarend. Toen het beeld in oktober van dat jaar door pastoor Wouters ingewijd werd, droeg het een mooie mantel, versierd met tal van tierelantijntjes. De parochiekerk werd op diverse momenten speciaal opengesteld zodat belangstellenden het beeld konden bewonderen.

Met de sluiting van de parochiekerk gebeurde wat velen al vreesden: het gehele interieur werd in korte tijd leeg gehaald zonder dat de parochianen daarbij betrokken werden.

Voor het scheidende parochiebestuur was dit een doorn in het oog: het was hen niet duidelijk waar het Mariabeeld gebleven was!

Na een tip kwamen ze er achter dat hij bij pastoor van Roosmalen in Reusel stond. Het was het sein om een terughaalactie te organiseren: en zo geschiedde.

Weer terug in Lage Mierde leek plaatsing in de kapel van Lindenhof een logische keuze. De kapel staat er al meer dan honderd jaar en zou de toekomst ook wel overleven.

Maar toen kwamen er bezuinigingen in de zorg, waardoor ook de kapel bij zorgcentrum Lindenhof de toekomst niet zeker is.

Een aantal inwoners van Lage Mierde stak de koppen bij elkaar: hoe behoeden wij Maria om opnieuw dakloos te raken?

De meest voor de hand liggende optie was plaatsing in een kapel. Laat die er nu net een kapel zijn op het Vloeieind, maar om het mooie beeld daar te plaatsen zou de veldkapel wel vernieuwd moeten worden. Er werd contact gelegd met de Dorpsraad en er lag al snel een ontwerp hiervoor op tafel. Wat echter ook snel ging, was bezwaar van andere dorpsgenoten. Dit leidde er werd toe dat de plannen niet doorgezet konden worden. Een alternatieve locatie voor de kapel was er niet voorhanden.

Intussen zaten Joep Verspaandonk, Nel Verdaasdonk en Jose van der Aa handenwringend thuis. Zij volgden de ontwikkelingen van het beeld dat mede door hun toedoen een nieuw leven was begonnen. Ze zagen het al voor zich dat bij verkoop of afbraak van de Lindenhof kapel het beeld opnieuw in de vergetelheid zou raken.

De nieuwe werkgroep bracht oplossing: zij gaan zich nu inzetten voor het behoud van de beeldbepalende kapel aan de Kloosterstraat. Ze gingen in gesprek met RSZK en met de eerdere bestuursleden van Lindenhof, zoals oud burgemeester Jan van Homelen. Hoe meer overleg er plaats vond, hoe duidelijker het hen werd: de Lindenhof kapel moet blijven!

De kapel is niet alleen gezichtsbepalend, maar zou ook diverse maatschappelijke functies kunnen krijgen. Voor het Mariabeeld zou het een permanent onderkomen kunnen worden, als symbool voor eenheid en verbondenheid.

Maar om de kapel echt te redden, is er niet alleen overleg met eigenaar RSZK nodig: er is ook meer draagvlak nodig vanuit de bevolking. Om die reden willen de werkgroep leden een handtekeningactie gaan houden. Binnenkort volgen er oproepen waar de handtekeningen geplaatst kunnen worden. Joep, Nel en José slijpen intussen al de punt van hun potlood. Zij kunnen niet wachten om te tekenen!!