Maria terug in Lage Mierde

beeld krijgt eigen plekje in kapel

 

Oktober 2017

Een ontvoering is er dit keer niet nodig als Maria terug keert naar Lage Mierde. Het Mariabeeld dat eerder tegen de wil van de parochianen uit de kapel bij Lindenhof in Lage Mierde verdween, keert binnenkort weer terug naar het dorp waar het volgens de inwoners thuis hoort. Nog dit jaar wordt er op het parochiekerkhof van Lage Mierde een kleine kapel gebouwd, waar het beeld een prominente plaats krijgt. De kapel komt onder het dak van de absoute ruimte.

Joep Verspaandonk, die het beeld in 2006 van zijn zolder haalde, waar het jaren onder het stof lag, is blij dat het weer terug keert naar de plaats waar het hoort. “Mijn vader kreeg vele jaren terug het beeld in beheer. Het kwam bij ons op zolder en na daar raakt het in vergetelheid. Toen de parochiekerk van Lage Mierde opgeknapt werd, heb ik het stof eraf geklopt en het naar beneden gehaald. Daar werd het door twee ijverige dames hier uit het dorp opnieuw aangekleed.”

De plaatsing van het beeld daarna was goed nieuws voor de parochianen, maar toen enkele jaren later de kerk van de Stephanusparochie sloot, kwam het in de kapel van Lindenhof aan de Kloosterstraat. Toen enkele jaren later die kapel ook sloot, haalde pastoor van Roosmalen het beeld eigenhandig naar Reusel. Dat verraste velen en het schoot bij de parochianen in het verkeerde keelgat. De pastoor wilde Maria pas na betaling van een flink bedrag terug geven, zoals eerder overeengekomen was met de Dorpsraad. Er werd nog getracht om de dorpskapel aan het Vloeiend op te knappen voor Maria, maar dat stuitte op bezwaren. Met de bouw van een nieuwe kapel op het parochiekerkhof lijkt de kwestie voor langere tijd geregeld te zijn.