Maria van Gompel probeert het zonder KVB

Afscheid na 42 jaar
 
 
ED dec/jan 2010 
Reusel- Als Maria van Gompel (66) haar vrijwilligerswerk op moet sommen heeft ze aan een paar A-viertjes niet genoeg. Ze collecteert al tientallen jaren voor diverse instanties en bezoekt zieken. Maar het meest van haar tijd besteedde ze aan de KVB, de Katholieke Vrouwenbeweging Brabant. De afdeling Reusel werd in 1937 door haar eigen moeder opgericht, Maria volgde als vanzelf in haar voetsporen. Nu ze er 42 jaar bestuur, waarvan 25 jaar als voorzitter, op heeft zitten vindt ze het welletjes. Op 13 januari neemt ze afscheid van de beweging die vrouwen een eigen bewustzijn gaf.
“Ik was nog niet zo lang getrouwd, zat zelf in de kleine kinderen. Ik wilde meer dan alleen achter het aanrecht staan en wilde me dienstbaar maken.”
Wat Maria van Gompel doet, doet ze goed. Ze merkte dat vrouwen zoals zij zelf behoefte hadden aan vorming en ondersteuning. “Ik zocht artsen en deskundigen op waar ik zo op af stapte voor een gesprek. Als ze een interessant en leerzaam verhaal hadden nodigde ik hen uit voor een informatieavond. We kregen zo informatie over gezondheid maar net zo goed ging het om bepaalde taboes. Zo organiseerden we een avond ‘als je kind homo is.’ Door er met elkaar over te praten deden we kennis op en waren we een steun voor elkaar. Elke vrouw had haar eigen zorgen, samen deelden we ze.”
Maria had rechtvaardigheid altijd hoog in het vaandel staan. Wie bij haar het verhaal deed kon ervan op aan dat ze dat niet misbruikte. Op 13 januari willen de leden wat terug doen voor haar, op verzoek van Maria begint de avond met een kerkdienst uit dankbaarheid. “De vrouwenbeweging bleef altijd de K van Katholiek trouw. Daar heb ik altijd voor geijverd, in de kerk vind ik mijn inspiratie.”
Ze weet nog niet wie haar opvolger wordt maar op 13 januari zal ze die zeker succes toewensen.
“Eigenlijk zou iedereen enkele jaren van zijn leven dit soort werk moeten doen, het maakt je sociaal bewust.”