Aankleden van Maria niet alledaagse klus

Heiligbeeld op twee oktober geïnstalleerd

 

 BRADA, sept 2011

Lage Mierde – De klus waar Nel Verdaasdonk en José van der Aa zich over bogen was niet alledaags te noemen. Voor het opnieuw aankleden van een teruggevonden Mariabeeld wilden ze ver gaan, het resultaat mocht opzien baren. Ze gingen de hele provincie door naar Mariabeelden kijken en Nel vond een aantal oude kazuifels om als basis te gebruiken.

Zondag 2 oktober wordt het nieuw aangeklede beeld geïnstalleerd in de parochiekerk van Lage Mierde. Het publiek kan dan met eigen ogen de nieuw aangeklede Maagd met haar relikwieën bewonderen. 

“Ik hoorde dat men op zoek was naar mensen om de aankleding van het beeld op zich te nemen. Ik dacht, dat is iets wat mij”. Nel Verdaasdonk (69) woont vanaf 1980 in Lage mierde waar ze zich toe legt op schilderwerk en Kaligrafie. Dat laatste doet ze voor de parochie.

“Er flitsten meteen een aantal ideeën door mijn hoofd toen ik aan het verloren gewaande beeld dacht. Dat kan niet zo maar een stofje zijn waar je even mee achter de naaimachine kruipt. Je hebt het hier wel over Maria!”

Nel kwam in contact met José van der Aa die ervaring als coupeuse had, samen met pastoor Wim Wouters gingen ze op zoek naar voorbeelden.

“In Oss kwamen we een beeld tegen dat ons op het juiste spoor bracht. We kregen toen pas echt een idee dat we er een bijzonder project van konden maken,” zegt Verdaasdonk. Ze werkte samen met Van der Aa ruim drie maanden aan de kleding en aan de nieuwe mantel is niet af te leiden dat het een oud pastoorsgewaad is. “Er zitten veel tierlantijntjes op het kleed gestikt wat het erg bewerkelijk maakte,” zegt José van der Aa.

De beide dames zijn trots op het eindresultaat, José maakte ook nog een nieuw kleed voor de achtergrond tegen de muur van de kerk.

Het beeld komt achter in de parochiekerk te staan waar een eigen plekje vrij is  gemaakt.

Pastoor Wouters vind het bijzonder dat net dit beeld in zin eigen parochie opgedoken is: de oude gewaden lagen zelfs op zijn eigen zolder. Het raamwerk van het beeld, dat tientallen jaren bij Joep Verspaandonk op zolder had gelegen, bleek net dat beeld te zijn waar de parochie naar op zoek was.

“We willen weer wat positieve beleving naar de kerk brengen,”zegt Wouters. Het beeld wordt nog aangekleed met veel zilverwerk, van kroontje tot oorbellen en een mooie halsketting. Dat bleek ook nog aanwezig, het is handwerk uit begin van de negentiende eeuw.”

 

Op 2 oktober vindt om 11.00 uur de inzegening van het vernieuwde beeld plaats. De harmonie zal samen met de gilden van Sebastiaan en Ambrosius het beeld vanaf de pastorie naar de kerk begeleiden.