Zorgeloos bestaan door uitgebalanceerde kooktips

Marianne Mascini schrijft eigen kookboek

 

ED maart 2013
 

Lage Mierde – Je bent als diëtiste steeds met het gewicht van anderen bezig, waarbij je ziet dat er grote druk ligt op het bereiken van het streefgewicht. Maar zie dat streefgewicht maar eens vast te houden.

Met een eigen kookboek hoopt Marianne Mascini uit Lage Mierde iedereen bewustzijn bij te brengen over de maaltijdbereiding en het beheersen van je eigen gewicht. “Als de mensen begrijpen wat ze moeten doen om op gewicht te blijven hoef je hen weinig dwingend voor te schrijven. Het gaat niet alleen om het koken zelf, maar ook over het bijbrengen van kennis over de producten en plezier toevoegen aan het koken. Je creëert daardoor een heel positieve beleving rond de maaltijd.”

Ze vindt dat je bij de warme maaltijd er niet minder om hoeft te eten. “Ik adviseer zelfs om de maaltijd uitgebreider en completer te maken. Het voorkomt dat je ‘s avonds weer honger hebt en daardoor een extra eetmoment creëert.”

Marianne Mascini heeft al meer dan twintig jaar een eigen praktijk in de diëtiek en geeft les aan gewichtsconsulenten.

“Ik merk elke dag weer dat er veel onduidelijkheid is over het eten,” zegt ze over haar drijfveer om het boek te schrijven. “Natuurlijk is er al veel over geschreven maar in de meeste boeken gaat het over afvallen of alleen maar over lekker koken. Ik wilde in mijn boek alles combineren. Kennis over de ingrediënten en ze juist gebruiken kan een gedragsverandering opleveren. Het is vaak een combinatie van geur, kleur en smaak. Het gaat niet uit van minder eiwit of minder vetten, het is wel belangrijk om je aan vaste porties te houden.

Voor het kookboek beschreef ze 66 recepten waarvan ze de voedingswaarde brekende en daarna stuk voor stuk thuis uitprobeerde.

“Ik zette het mijn man en mijn dochters voor en luisterde naar hun reactie. Dat leidde soms tot aanpassingen. Het spreekt voor zich dat ik rekening houdt met de vier seizoenen. Uiteindelijk heb ik in een finale sessie met hulp van vrienden en familie in één weekend alle 66 gerechten nog een keer klaargemaakt om ze op de foto te zetten.”

Het boek ‘Eenmaal slank, altijd slank’ ligt voor 29,95 in de schappen bij de regionale boekhandels, zoals in Bladel bij Bruna aan de Sniederslaan.

Het telt 184 bladzijden met aan de ene kant een kleurrijke foto van het gerecht, en aan de andere kant de ingrediënten en een beschrijving van de werkwijze.