Mierdse meiden strijden voor leefbaarheid

‘Als je wil dat er iets gebeurd moet je niet op je gat blijven zitten’
 
Eindhovens dagblad februari 2010
Lage Mierde – Voor Maire-Claire Maillé (28) en Sophie van Wourkum (26) is het duidelijk dat alle veranderingen bij jezelf beginnen. Al van jongsaf zetten ze zich in hun dorp in voor allerlei groepen, van sportclubs tot onlangs het opzetten van een AED netwerk.
Ze wonen tijdelijk bij elkaar in het huis van Marie-Claire. “Mijn woning is nog niet gereed,” lacht Sophie. Het is dat lachen dat laat zien dat beiden lol hebben in het leven.
Ze waren beiden sportleider bij korf- en voetbal, organiseerden survivals, jeugdkampen en droegen bij aan jeugdvakantiewerk. “We zaten op enig moment aan de bar hij Het Clubke toen de barman daar een actie op gang zette om AED’s aan te gaan schaffen. We keken elkaar aan en gingen spontaan loten voor hem verkopen.” Als Sophie over actie praat staat heel haar gezicht op actie, de lach spat er vanaf. Dat kan ook gezegd worden van haar huisgenote. Marie Claire: Die AED’s kwamen er, toen gingen we maar gewoon door. Bij het opstellen van IDOP ontmoetten we meer jongeren die ook enthousiast bleken, nu zitten we beiden in een werkgroep van de dorpsraad.”
Als de meiden over hun betrokkenheid praten beseffen ze goed dat in die betrokkenheid en het samen brengen van mensen hun grote kracht schuilt. Sophie: “We horen hier in Lage Mierde vaak dat het saai en grijs is, dat het anders moet. Ik wilde daar wel verandering in, wilde ook echt iets praktisch doen”.
Dat praktisch doen kwam er want onlangs werd de achtste AED in het dorp opgehangen waarmee de dekking rond is. Er werden maar liefst zeventig personen opgeleid die nu in een SMS-netwerk ondergebracht zijn, dit netwerk wordt door 112 aangestuurd en ging deze week van start.
“Ach er zal zeker wel weer een nieuwe uitdaging komen,”zegt Marie-Claire. “We willen nu een beheer model om het SMS gebeuren ook voor de toekomst te borgen.
Sophie vind het leuk dat er nu ook andere jongeren opstaan doordat ze geïnspireerd worden. “Noemen ze dat geen win-win situatie?”
 
Foto: Marie-Claier (L) en Sophie