Een week na de oorlog die landmijn
Oorlogsverhalen om nooit te vergeten

september 2017

Marietje Maas-Legius verloor haar broer kort na de bevrijding
,,Mijn broer Jan was 20 jaar toen we in Reusel bevrijd werden. Hij ging op pad om stenen te zoeken om het huis te repareren, maar liep daarbij op een landmijn." Marietje Maas-Legius uit Reusel vertelt met zachte stem haar verhaal. Het verhaal over haar broer die direct na de bevrijding in 1944 verongelukte.
Verhalen van tijdens en direct na de oorlog naar boven halen en ze onder  brengen in een database, is een initiatief van Cross Roads Brabant. In 2019, 75 jaar na de bevrijding,  willen ze 75 aansprekende verhalen uit heel Brabant hebben, om ze met iedereen te kunnen delen. In museum De bewogen jaren 39-50 werd met een bijeenkomst het zaadje geplant om verhalen boven tafel te krijgen.
Aan de rand van de kring toehoorders schuift op het laatste moment Reuselse Marietje Maas-Legius (85) aan. Ze heeft de eerste koffieronde gemist en na enig luisteren vertelt ze fluisterend het verhaal over haar broer Jan. Hoe die in de oorlog ondergedoken was en enorm blij was met de bevrijding. Maar de blijheid was van korte duur. ,,Hij was nog jong en had zijn eigen dromen. Hij wou groenteboer worden, maar in één klap spatte die droom uiteen.”
Een ander aansprekend verhaal werd opgediept door John Meulenbroeks. Het gaat over de broers Manfred en Joost Oppenheim, twee joodse broers, die in Reusel bij de familie Heuvelmans ondergedoken zaten. In Hooge Mierde luisterde Conny Heuvelmans ademloos naar het verhaal en ook de video opname van Joost Oppenheim. Het was haar vader die bij toeval in contact kwam met de broertjes en spontaan een kamer in zijn huis in Reusel ter beschikking stelde. De broers (4 en 8 jaar in 1942) hielpen mee in de bakkerij en kregen van een pater uit Postel les op zolder. ,,Ik was zelf nog te jong om het bewust mee te maken," zegt Conny Heuvelmans. ,,Maar ik kan me door deze verhalen wel een beeld vormen wat er zich afspeelde. Ook wordt mij duidelijk dat wij met heel ons gezin risico liepen met deze Joodse onderduikers in huis.”

Het verhaal van de broers Oppenheim liep goed af. Hun moeder overleefde het kamp en verhuisde met hen naar Amerika waar Joost een gerespecteerd onderzoeker naar kanker werd. Dankzij de opvang bij Heuvelmans.
Om verhalen te melden uit de oorlogsperiode:
crossroads@erfgoedbrabant.nl