In vijftig jaar gilde de broeders met scherp laten schieten

 

ED juni 2015

Reusel – De twee onderscheidingen die Marius Zijlmans maandag 1 juni van afdeling Sint Joris Reusel en Kring Kempenland kreeg, verlengen het rijtje versierselen op zijn kast. Voor de 85-jarige gildebroeder is een halve eeuw lidmaatschap van het gilde meer het bewijs hoe goed de gildebroeders voor elkaar zorgen. Voor de Reuselse gildeleden zal Marius altijd de man blijven die hen met scherp leerde schieten.

“Toen ik op mijn 35-st bij gilde Sint Joris kwam, schoot men bij het koning schieten nog met een  jachtgeweer. Ik vond dat niet meer van die tijd en ging op zoek naar een elegant flobert geweer. Dat kwam er ook, ik schonk een Russisch model aan de vereniging. Sindsdien komt dat geweer één keer in de drie jaar uit de kast, bij het koningstoernooi.”

Op de kring gildedagen wordt er bij Joris met de kruisboog geschoten, ook een wapen dat Zijlmans nog hanteerde. Toch was hij niet bij uitstek de man van de wapens. Als huisarts en bestuurder van diverse regionale instellingen, was hij meer de man van overleg en besturen. Hij werd beschermheer van het Reuselse gilde en vicevoorzitter van de federatie van Noord Brabantse schuttersgilden. Later werd hij ook voorzitter van kring Kempenland en nadat hij daarmee stopte bleef hij ere-raadsheer.

Naast het gilde was Zijlmans vooral bekend als (huis)arts. Hij kwam uit een roemrucht geslacht, waarin zowel zijn vader als enkele van zijn vijf broers huisarts waren. Marius kreeg in Reusel zijn praktijk, maar na gezondheidsklachten verlegde hij zijn terrein naar de klinische zorg.

Nu, op zijn 85-ste is zijn wereld wat kleiner geworden. Waar eerder al het nieuws vanuit zijn spreekkamer snel tot hem kwam, verneemt hij het nu vaak pas dagen later. Als hij het al hoort. Hij zegt zijn geheugen deels kwijt te zijn, maar met zijn lieve Joke naast zich komt alles nog boven tafel. Als hij dan terug kijkt naar weleer, gaat het over de EHBO lessen die hij gaf, of de verloofde cursussen die hij verzorgde.

Het zijn dingen uit een verleden, uit de vorige eeuw. De laatste jaren is zijn aanwezigheid bij het gilde beperkt tot de teerdagen maar hij is nog wel benieuwd naar kleine zaken. Zoals de uitwisseling met het Duitse Petersdorf dat hij ooit mee opzette en dat binnenkort weer tot verbroedering leidt.