Marjelle Brussee schrijft en zingt

 December 2017

Ze vertelt en ze zingt, leest voor anderen voor en zoekt naar de zin van het leven. Maar bovenal schrijft ze af en toe columns voor de hilverbode.

Marjelle Brusse (47) uit Diessen heeft haar roods in Tilburg, waar ze opgroeide en waar ze haar dromen had. Dromen om actrice te worden en dromen om les te geven.

In een gezin met nog een broer en een zus merkte ze dat niet alles in het leven loopt zoals je het uitgestippeld hebt. De droom om actrice te worden bleek een luchtballon. Beter verging het haar voor wat betreft lesgeven. Ze behaalde uiteindelijk geen lerarenopleiding, maar met een HBO-opleiding levensbeschouwing kwam ze toch voor de klas. “Alleen jammer dat dit vak jongeren nauwelijks aanspreekt,” zegt ze erover. Het bracht haar weer tot bezinning en een zoektocht volgde. Wat is de zin van het leven, waar voel ik me happy en wat voor invloed heeft een stad als Tilburg op mijn leven?

Het nadenken leidde er uiteindelijk toe dat ze knopen doorhakte en koos voor wonen in een (rustig) dorp: dat werd Diessen.

Maar hoe kom je dan al schrijvend met je column in de hilverbode?

“Ik heb over veel dingen een mening, en denk over veel dingen na,” zegt ze daarover. “Van daaruit schrijf ik veel dingen op, soms stuurde ik die dingen in om als ingezonden stuk geplaatst te worden. Dit viel bij sommigen op en nu verschijnen mijn schrijfsels als column.”

Ze schrijft over dingen die ze ziet of hoort, over dingen die ze meemaakt of waar ze over nadenkt.

“In feite kan het overal over gaan,” zegt ze. De frequentie van haar schrijfsels is net zo divers als het onderwerp: Het kan weken achter elkaar zijn, maar soms gebeurd er iets in haar leven en dan zit er langere tijd tussen.

“Ik hoop met mijn schrijfsels mensen te bereiken, te raken en wie weet soms ook te steunen. Ik denk dat ik dingen opschrijf die veel mensen ook denken. Ik leid dat af aan de reacties die ik er vaak over krijg.”

Bibliotheek

Op zaterdag 16 december van 14.00-15.00 uur leest ze in de bibliotheek van Hilvarenbeek (In de Elckerlyk) enkele van haar eigen verhalen voor. “Ik heb een keuze  gemaakt uit vier van mijn verhalen,” kikt ze vooruit.

Er zijn geen drempels om aan te schuiven en om te komen luisteren. Er is geen entree en je hoeft je vooraf niet Aan te melden. Voor de bezoekers heeft ze nog een verrassing in petto. “Het heeft iets met muziek te maken,” licht ze een tipje van de sluier op. “Maar als je wil weten wat het is, moet je gewoon komen luisteren.”