De familie Seuntjens:

Bij de ‘Voetskes’  was het vechten om de varkensblaas

‘Waar was die leren bal gebleven?’

 

Voetbal en de duivensport. En dan ook nog in die volgorde. Het waren de belangrijkste onderwerpen aan de keukentafel bij de familie Seuntjens die in Bladel in de Leemskuilen woonden. Vader Willeke moest in zijn jonge tijd een begenadigde aanvaller bij Bladella zijn geweest maar zijn zonen zagen hem nooit spelen want een kapotte knie verhinderde dat. De tien zonen waren stuk voor stuk gezegend met het nodige voetbaltalent en diversen van hen tilden de Bladelse voetbalclub van kampioenschap naar kampioenschap. Ooit werd er een wedstrijd tegen de familie Mollen gespeeld, met alle tien de broers in het veld.Vader ging voor die gelegenheid voor één maal onder de lat staan en zo was er  die dag een legendarisch familie elftal.

 

Maar wie in Bladel op zoek ging naar de familie Seuntjens moest toch echt naar de ‘Voetskes’ vragen, de bijnaam waarmee de oudere generatie nog altijd door het leven gaat. Opa zou in zijn jeugd  barrevoets in zijn klompen zijn gegaan, voor zijn nazaten werd het daardoor een tweede naam.

Maar waar tien jongens in één gezin opgroeien was het met vier man in één slaapkamer. “We wisten niet beter,” zegt Frans die net als zijn broer Sjef nog in Bladel woont. “We waren altijd op zoek naar sport en spel. Als in het najaar het varken werd geslacht keken we daar weken lang naar uit want we wisten dat er dan weer een varkensblaas was. Eerst was het vechten wie hem mocht hebben. Dan werden gebroederlijk beide uiteinden met een touwtje dicht gebonden en met een fietspomp werd er lucht in geblazen. We voetbalden net zolang tot hij stuk was, daarna werd er nog een foekepot van gemaakt….” 

Voor de etalage bij sportzaak van Gorp lag ooit de eerste leren voetbal van Bladel. De jongens stonden elke dag na school voor het raam naar het juweel te kijken, tot hij op een dag weg was. Toen Jan hem een week voor sinterklaas onder zijn eigen bed vond was het geloof in de Heilig man in één keer over…

 In hun vrije tijd gingen de ‘Voetskes’ schaatsen op het Kroonven of eekhoorns vangen in de bossen van de Pals. In opdracht van moeder moesten er mastebollekes geraapt worden om de kachel te stoken.Eind jaren veertig dienden Harrie, Wim en Louis in Indië en de postbode werd bijna van zijn fiets getrokken als hij weer een brief bezorgde. Wim zou een aapje meebrengen maar dat kwam er nooit. Net zoals de verhalen over wat ze daar beleefd hadden…Nu zijn de kinderen en kleinkinderen Seuntjens uitgezwermd en wie in Bladel op zoek gaat naar de Voetskes kan nu toch maar beter maar naar de Seuntjens vragen.

 Foto familie Seuntjens:

Op de oude foto staand vlnr: Frans, Piet, Louis, Wim , Harrie, Toon, Leo en Jan. Onderste rij: Gerard, vader Willeke, An, moeder Trees-Seunjens-De Waal en Sjef.

 

Op de recente foto staand vlnr: Piet, Louis, Harrie, Wim, Toon en Leo.

Voorste rij: Frans, Gerard, Anneke, Sjef en Jan.