Titel

Martin van Gisbergen de man van de fotos.
Héél veel oude fotos!
Bijzondere expositie in Hooge Mierde
 
Februari 2019
 
Martin van Gisbergen (L) hier met Hans Wouters bij het uitzoeken van de oude foto s

Wie weet nog hoe de omgeving er pakweg honderd jaar terug er uitzag? Welke huizen stonden er toen al en wat is het verschil met het straatbeeld zoals we het nu zien? Drie gerenommeerde fotografen uit Hulsel en beide Mierden gingen met die achterliggende vraag aan het werk: ze maakten daarbij foto’s van een plek die jaren terug ook al eens gefotografeerd is, steeds vanuit hetzelfde perspectief als toen. Maar wat veranderde er veel!
De Kloosterstraat in Lage Mierde van 1934 oogt een stuk simpeler dan de straat zoals die er nu bij ligt. Het plaatje zoals Martin van Gisbergen (57) het nog kent uit zijn jeugd, verschilt op veel punten van de huidige situatie. Door de oude foto opnieuw vanuit hetzelfde gezichtspunt te maken, ontstaat er een mooie vergelijking tussen heden en verleden. Drie fotografen die hun oorsprong in het dorp hebben, legden op deze wijze Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel vast. In het weekend van 1-3 februari zijn oude naast de nieuwe de beelden te zien. “In feite ben ik al veertig jaar bezig met het verzamelen van oude foto’s,” blikt Martin terug op de oorsprong van het idee voor de bijzondere fotoserie. “Enkele jaren terug hebben we zelfs een eigen stichting opgericht om de foto’s ook voor de toekomst veilig te stellen: de Stichting Beeld en Geluid  materiaal De Mierden. Van hieruit organiseren we nu deze expositie. Met deze stichting konden we een unieke verzameling foto’s ook voor de toekomst veilig stellen. We hebben het dan over een uitgebreide collectie waar de foto’s van Janus van Dongen (Lage Mierde) en Harrie Swaanen (Hooge Mierde) onderdeel van uitmaken”.
Nadat zo’n 200 oude foto’s uit de drie kerkdorpen geselecteerd waren, gingen drie fotografen op stap. Ivo Boerekamp nam de foto’s in Lage Mierde voor zijn rekening, Rein Rovers in Hooge Mierde en GertJan Timmermans in Hulsel. Er werd daarbij bewust gekozen voor plaatjes van huizen en straten en niet van mensen. “Het was voor de drie fotografen soms nog een hele tour om het juiste vertrekpunt te vinden, waar de fotograaf destijds ook gestaan had,” legt Martin uit.Bij de tentoonstelling, die in Zaal De Schakel in Hooge Mierde plaats vindt, zijn ook een aantal werken van schilders te zien die uit Lage Mierde komen (tegenwoordige tijd) of hun werk ooit in Lage Mierde maakten (in de verleden tijd). Schilders uit die laatste categorie zijn Jozef Gindra (Bladel) en Arie Zwart die in de jaren dertig met een huifkar door de Kempen trok en net in Lage Mierde veel werk maakte.
Hans Wouters die de schilderwerk mee selecteerde: “Ook hier laten we het verschil tussen het product van pakweg honderd jaar terug en dat van tegenwoordig zien. Voor het nieuwe materiaal zorgden Gaby Pinxt, Peter van den Borne, Frans de Laat en Ed Verspaandonk.”De tentoonstelling Heden en Verleden door Lenzen en penselen’ is op vrijdag 1 februari te zien van 20.00-22.00 uur. Op zaterdag en zondag van 10.00-22.00 uur. De toegang in zaal De Schakel is geheel gratis.