Mat Smit kan binnenkort weer veilig oversteken

Zebrapad door andere wind uit Den Bosch

 April 2018

Voor Mat Smit (72) komt er met de aanleg van een zebrapad op de Wilheminalaan in Reusel, een einde aan een donkere periode. Na de sloop van het enige verkeerslicht in het dorp verviel voor hem de enige mogelijkheid om veilig het winkelgebied te bereiken. In het gehandicaptenplatform had hij goede ambassadeurs die voor hem streden, toch duurde het nog erg lang voor het zover was.

Het zebrapad dat deze week in Reusel wordt aangelegd, kwam voor Mat Smit bijna te laat. Met een zicht van minder dan vijf procent is hij nagenoeg blind, waardoor hij nauwelijks een auto aan ziet komen. Hij moest daar bijna een hoge prijs voor betalen toen hij onlangs werd aangereden bij de oversteek naar de markt. ,,De schrik zit er sindsdien goed in,” zegt hij. ,,Ik heb weinig méér dan mijn blindenstok en mijn gehoor, maar als automobilisten onverwacht gas geven, ben ik nergens. Ik ondervind nog de gevolgen van de aanrijding, maar gelukkig is er niets gebroken.”

Voor Annemarie Hol heeft de aanleg van het zebrapad ook een bijzondere geschiedenis. Als Raadslid van het CDA zette zij zich jarenlang in voor een veilige oversteek in het Reuselse centrum. Bij de laatste begrotingsbesprekingen in november 2017, kondigde ze nog strijdlustig aan om zelf de kwast ter hand te nemen. In december diende ze er samen met de PvdA nog een Raadsmotie over in.

Het is nooit zover gekomen dat ze zelf met verf en kwast op stap ging, afgelopen week zwaaide ze af in de gemeenteraad. De aanleg van het nieuwe zebrapad stond een dag na haar afscheid gepland, maar omdat het afgelopen donderdag regende ging dat niet door. Afgelopen donderdag (5 april) stond de volgende poging gepland. Mat Smit hoopt dat de verf nog voor het weekend op de nieuwe asfalt laag gekalkt wordt.

Een woordvoerder van de gemeente Reusel-De Mierden laat weten dat eerdere pogingen om het zebrapad aan te leggen strandden op onwil vanuit de Provincie. ,,Het probleem is dat de provincie eigendom is van de weg, daarom zijn we van hun toestemming afhankelijk. Blijkbaar waait er nu ineens een andere wind uit Den Bosch, daarom kan het nu aangelegd worden,” aldus de woordvoerder.

Het nieuwe zebrapad komt niet op de plek waar de meeste ouderen van zorgcentrum Mariahof oversteken, maar tussen de oversteek naar de markt en de bushalte.

Voor Mat Smit maakt dat niet uit, hij wil er wel honderd meter voor omlopen, als het maar veilig is.