Meer dan twee ton voor kankeronderzoek
Vrijthof Challenge brengt mensen samen en breekt alle records
 
April 2019
 

 
Wat begon als een kleinschalig initiatief om écht iets te doen tegen kanker, mondde afgelopen zaterdag uit in een evenement dat honderden mensen in Hilvarenbeek in beweging bracht. Zo’n 600 sporters trokken op allerlei manier en van Vrijthof naar Vrijthof: Van Maastricht, via Bree naar Hilvarenbeek. Maar ook zo’n honderd vrijwilligers en honderden toeschouwers volgden het indrukwekkende schouwspel dat eindigde in een feestelijke apotheose. Vrijwel niemand die op het podium in Hilvarenbeek door Patty Pit werd binnen gehaald, hield het droog en voor de herinneringswand brandde menig kaarsje. Een aantal mountainbikers, waaronder Diessenaar Peter Timmermans, reed de tocht heen en weer en Chantal Heuvelmans leverde een ongelofelijke prestatie: ondanks haar strijd tegen kanker die al vele jaren duurt, volbracht ze de 150 kilometer lange monstertocht.
De organisatie van de Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge had met veel scenario’s rekening gehouden voor wat betreft de omstandigheden. Regen, koude wind of natte sneeuw, april doet nog altijd wat hij wil. Maar een stralende dag met 25 graden en geen wolkje aan de hemel? “Daar hadden we niet eens over durven dromen,” zegt Willem van Abeelen van de organisatie.
Bij de start op het Vrijthof in Maastricht was het nog wel fris, merkte de fietsende brandweerman Peter Timmermans uit Diessen, maar toen had hij het ergste al gehad. Hij haalde om 04.00 uur in de ochtend zijn fiets uit de schuur, om daarna  in zijn eentje naar Maastricht te peddelen. Maar bij het zien van ongelofelijk veel enthousiasme rond de start in de Limburgse hoofdstad, warmde hij snel op.
Al in het eerste deel van de tocht leek het pittige parcours een aantal deelnemers de kop te kosten, maar uiteindelijk zou het bij de drie uitvallers uit dat eerste stuk blijven.
Dat wil niet zeggen dat de mountainbikers het cadeau kregen. Na de heuvels bij Neeroeteren, volgde een welkome verfrissing bij de post Bree waar Ton de Laat alles tot in de puntjes gereed had om de deelnemers verder te helpen. Daar ging de tocht verder, door het rulle zand van Bocholt, Pelt en Lommel, tot in Luijksgestel waar Myrian van Gemert en Wilma van Doormaal de tomatensoep serveerden. Hier moest menig renner al op adem komen en hadden de begeleiders, waaronder Henk Baars, al menig mankement op moeten lossen.

Het servicenieveau onderweg was hoog. hier de post Hooge Mierde

Tegen 14.00 uur kwamen de geluiden op de finishlocatie in Hilvarenbeek op gang. De eerste deelnemers aan de toertocht naderden de eindbestemming en na een indrukwekkende ereronde was daar dan het podium voor elke deelnemer. Jack Harbers en Aldwin van Gils bouwden samen met Jan van Dal een geweldige schans waardoor iedereen over de kiosk kon fietsen. Dat deed uiteindelijk ook de 11-jarige Mees Alting samen met zijn vader Kenneth. Mees had zo in de Kids Challenge kunnen starten, net als veertig andere kinderen, maar hij koos voor het grote werk en volbracht de 150 kilometer.
Intussen speelden zich onderweg hartverscheurende taferelen af. Een deelnemer uit Delft was in tranen beroerd toen hij na de eerste post de strijd moest staken vanwege fysieke ongemakken. Een andere renner reed een groot deel van de etappe Bree-Luijksgestel zonder zadel, maar was de koning te rijk toen hij na een noodreparatie toch zijn weg kon vervolgen.

Chantal leverde een ongelofelijke prestatie

Op velerlei manier waren de wielrendames van de Chikkies uit Diessen en omgeving de koploper. Niet alleen harkten zij met afstand de hoogste bijdrage aan het sponsorbijdrage binnen, zij hadden ook de meeste actieve zieken met kanker in hun gelederen, waaronder Diessense Chantal Heuvelmans. Vooruit geschreeuwd door haar man Frans die aan haar zijde bleef en dochter Rafke aan de meet, vond ze de fysieke kracht om ook haar tocht te voltooien. Om na afloop een kaarsje op te kunnen steken bij de herinneringswand die Mark van Abeelen met zorg samengesteld had. Een wand van vier bij drie meter met zo’n honderd foto s van mensen die eerder door kanker gesloopt werden. Dat op die herinneringswand ook zijn eigen vrouw en vader stonden, maakt het dubbel voor hem. Een meer dan geslaagd evenement met een prachtige opbrengst voor het KWF. Maar ook de herinnering dat we dingen in het leven verliezen die nooit meer terug komen!
Maar toen Mark om 20.00 uur op het podium geroepen werd, wist hij waarvoor hij het allemaal gedaan had. Waarvoor hij vele uren en avonden in de weer was geweest, zijn eigen verdriet verbijtend en verdringend naar een later tijdstip.

Deelnemers onderweg

De voor Hilvarenbeek nieuwe burgemeester Harrie Nuyten was inmiddels erg benieuwd naar wat zo’n actie voor het KWF op kan leveren. Op het moment dat het bedrag op het bord geschreven werd, kon hij zijn ogen niet geloven, ook de jongeren die het confetti kanon bedienden, lieten hun pijlen van schrik te vroeg los.
Toen een bedrag van ruim 220 duizend euro tevoorschijn kwam, kwam de ontlading mbij de zevenkoppige organisatie die alles tot drie cijfers achter de komma geregeld had, bij alle deelnemers die door hun inspanning de actie succesvol maakten en de honderd vrijwilligers die er belangeloos aan meewerkten.
De Vrijthof-Vrijthof Bike Challenge toonde aan dat Hilvarenbeek leeft. Leeft voor de muziek, leeft voor de actie, maar vooral: leeft voor elkaar

De organisatie kan terug zien op een geslaagd evenement. In de evaluatie zal het besluit vallen ó fen in welk tempo de tocht weer op de kalender komt