De Melkfabriek nadert voltooiing
Esbeeks kunstwerk verbroedert al vóór de opening
 
Augustus 2018
 

Een stalen constructie en een raamwerk van gaas en staaldraad, met daarop zo’n vijftienduizend eiken plankjes. Tel daarbij nog eens vijfendertigduizend schroeven en dan ook nog het technisch vernuft om melk door de leidingen te laten stromen. Aan d'n Beerendijk in Esbeek verrees vanaf begin dit jaar een constructie die steeds meer de vorm van een supergrote koe aan ging nemen. Een groot deel van al het werk werd door zo n 65 vrijwilligers gedaan, van jong tot oud, onder begeleiding van organisatie Park& Schotel . Uiteindelijk zal Esbeek er een vernieuwend kunstwerk aan de Andreas Schotel wandel- en kunstroute bij krijgen. Het bouwwerk nadert de voltooiing en op 16 september zal de opening plaats vinden.
Of je aan komt rijden vanaf de N269 en langs houthandel van Van Dal naar d'n Beerendijk rijdt, of je komt vanuit het Esbeek, met de kerktoren in je rug. De reusachtige koe ‘De Melkfabriek’ doemt hoog voor je op. Met vijftien meter lengte en acht meter hoogte is het een niet te missen creatie.
Het dier staat met zijn mond naar het gras, zoals koeien in de wei dat gewoon zijn. De mond van het dier is zo groot dat het een mens kan herbergen, niet toevallig is hier ook de ingang naar het binnenste van het dier.
Kijk je aan de buitenkant van het kunstwerk al je ogen uit, binnenin is dat alleen maar meer. De makers willen nog niet het achterste van hun tong laten zien. ‘Laat de mensen zelf maar komen kijken om zich te laten verassen,’ klinkt het.
Wat binnenin niet te missen is, zijn de twee grote kijkgaten die de bezoeker een blik op de omgeving geven. Aan de zuidzijde is een voormalige melkveehouderij te zien en de voorraad van een houthandel, aan de noordzijde het profiel van de Esbeekse kern, met de torenspits als middelpunt.
De Melkfabriek is meer dan een statisch kunstwerk waar je ook nog naar binnen kunt. Als het aan de makers ligt, is het een blijvend dynamisch werk. De dynamiek zit enerzijds in de verbeelding door het verschil van de melkveehouderij van vroeger en nu te zien. Naast het grote dier dat is daar weinig verbeelding voor nodig, verwacht ook Han Bolijn , een van de grondleggers die de technische berekeningen mee uitvoerde.
De initiatiefnemers gingen bij het maken van De Melfabriek niet over één nacht ijs. Zo staken ze hun licht op bij lokale ondernemers om zich te laten informeren over de te gebruiken materialen.

“Als je wil weten op welke wijze je het hout op ecologische wijze aan wil brengen, is het prettig als we bij de nabijgelegen houthandel terecht kunnen,” weet Bolijn. “Ze gaven ons daar advies en ondersteuning, uiteindelijk mochten we zelf de plankjes zagen en kregen we tips over de bevestiging.”
Het resultaat is dat er aan de buitenzijde een afdichting is van eiken houten plankjes. Door de die elkaar overlappen kan de regen voor een groot deel buiten gehouden worden.
Een ander onderdeel van de creatie is de constructie in het grote dier. “Het moest natuurlijk wel veilig zijn,” legt hij uit. “De firma Reijrink heeft ons op een prettige manier hierin bijgestaan. Allereerst in het maken van de technische berekeningen, maar daarna ook in het vervaardigen en het plaatsen.”
Opening
Het openen van het kunstwerk betekent in het geval van De Melkfabriek het open stellen voor publiek. Vanaf 16 september kan iedereen die dat wil, gratis en voor niets naar binnen. De makers benadrukken daarbij wel dat het altijd op eigen risico is. Overal waar mogelijk is er gelet op de veiligheid, maar er moet wel een steile trap beklommen worden en er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren.
Het gevaarte heeft inmiddels zijn eerste storm overleefd. “Niet dat we bang waren dat het mis zou gaan, maar toch. Zo’n groot gevaarte vangt natuurlijk wel veel wind,” zegt Hannes Verhoeven.
Op 16 september staat het festival Park&Schotel geheel in het teken van de koe met zijn melkfabriek. De slogan is Happen, Tappen en Klappen en is vanaf 11.00 uur geheel gratis te bezoeken. Het vindt plaats – hoe kan het anders- bij het kunstwerk zelf aan D’n Beerendijk.