Met Frits Witteboon liep het slecht af

 Hilverbode 2006
 
Hooge Mierde- Met de thema tentoonstelling ‘Joden in de Kempen’ is er in Museum De Bewogen Jaren een terugblik aan dit deel van de oorlog. Hooge Mierdenaar John Meulenbroeks volgde het spoor van een aantal vluchtelingen terug en ontdekte dat er op diverse plaatsen hulp geboden werd.
“Soms liep dit goed af maar soms ook niet en altijd waren er enorme risico’s aan verbonden,” weet Meulenbroeks. Zo volgde hij het spoor terug van de familie Witteboon die bij familie van de Ven in Hilvarenbeek verbleven. Het onderduikadres was geregeld door de verzetsgroep Leermakers, een interview met deze verzetsgroep is een van de onderdelen op de thematentoonstelling.
Met Frits Witteboon en zijn twee dochters liep het slecht af. Nadat ze opgepakt waren werd niets meer van hen vernomen.
Meulenbroeks ontdekte dat anderen wel uit handen van de bezetter wisten te blijven zoals de broers Oppenheim die bij de familie Heuvelmans in Reusel een tweede thuis kregen. De jongens gingen lessen volgen bij de Reuselse Fraters waar ze onder een schuilnaam ingeschreven werden. Later studeerden ze aan de universiteit en emigreerden naar de Verenigde Staten waar ze nu nog wonen. De familie Heuvelmans die met hun daad hun eigen leven riskeerde, ontving later de Yad Vashem onderscheiding. Mede hierdoor werd er ook een boom naar hen vernoemd in het ´bos der rechtvaardigen’ nabij Jerusalem.
De thematentoonstelling in museum De Bewogen Jaren aan de Floreffenstraat 1 te Hooge Mierde start op donderdag 19 april. Het museum is elke dag van de week van 13.00-17.00 uur geopend.