Mexico 2008

deel 4
 

op het moment dat we aan de laatste week van onze rondreis door midden Amerika begonnen zijn, nog even een berichtje vanuit een klein kamertje in Acapulco. We zijn neergestreken in deze supermoderne badplaats, een groot contrast met datgene dat we net achter ons hadden.
Dan denken we bv weer terug aan de grensovergang terug Mexico in.
Al honderden meters voor de grens stonden de straatverkopertjes in slagorde opgesteld. Het geld uit Guetemala is nergens anders te gebruiken en men gaat erop dat het restant nog even goed besteed wordt. Eerst kregen we de controle van Guetemala, wat weer met de nodige stempels en dollars gepaard ging. 50 m verder weer controle, moesten we allen de bus uit. In eerste instantie wisten we niet waarom, komt er daar een vent met een gasmasker en supergrote spuit, begint zonder iets te zeggen het hele interieur van de bus te besproeien, later ook nog ene deel van de buitenkant.
Het zou om ontsmetten gaan. Meteen daarna wij weer in de bus. Wat het goedje voor werking had en of het gevaarlijk was? we zijn blij dat we weer zitten.
Daarna zien we een straatje van enkele honderden meters met verkopers, sommigen in een standje, anderen los op straat. Tussen links en rechts zit nauwelijks een meter tussen, honderden, ja duizenden verkopers daar tussenin. Moet daar de bus door? Garcia (ik noem onze chauffeur Paulino zo, naar de sergeant van Zorro)
krabt eens achter zijn oor en wrijft over zijn zwarte snor. Voorzichtig laat hij de bus lopen en waarempel, iedereen wijkt een beetje opzij en we kunnen erdoor. 20 min later hebben we het ergste gehad, maar nog niet alles.

Daarna volgt nog de ' immigratie' terug in Mexico, weer met de nodige stempels.
Vrijwel meteen daarna worden we nog twee keer aan de kant gezet en komen er douaniers met grote karabijnen de bus in. Of we fruit bij hebben? nou, dat zou dan niet meer te eten zijn na het ontsmetten. Daarnaast stellen ze vragen waar we vandaan kwamen. Blijkbaar op zoek naar verstekelingen want de weg die daarna komt is de rechtstreekse route naar de VS zo blijkt later.
Daarna onderweg passeren we nog vele controleposten en moeten we nog enkele keren stoppen.

Zo rijgen de avonturen zich aaneen. Na de grensovergang volgde het mooie plaatse st Christobal en daarna Chiappa Del Corso.
Daarna zijn we maandag naar de kust gegaan, Puorto Escondidi. Op we ernaar toe veel regen en jawel: je krijgt wat je verdient.
in die eerste badplaats een hele dag met mooi weer aan de kust gelegen. Veel gesnorkeld en samen met Bert en Josien Schippers een levensgrote schildpad uit de zee gevangen. Iemand daar schatte hem op 150 jr oud. We hebben hem maar weer terug gezet.
Nu moet ik stoppen ivm laatste excursie: naar de klifduikers van Acapulco.

groeten
HW