Ruilpunt van start

Lage drempel voor puzzels, boekjes en speelgoed

 

ED maart 2013

Reusel – Het loopt nog niet storm bij het nieuwe ruilpunt in Reusel, dat deze week in Den Horst aan de Mierdseweg van start ging. Mieke van der Aalst geeft er de ruilpunten uit als er spulletjes binnen gebracht worden. In een systeem waarbij elk product 1-5 of 10 punten scoort, kan iedereen met de verkregen waarde weer nieuwe spulletjes meenemen. Bij het inschrijven krijgt iedereen een startbedrag van vijf ruilpunten, waardoor al een eerste vermogen wordt opgebouwd.Betalen doe je bij dit ruilpunt nooit met geld: alles wordt met punten afgerekend.“Ik was op zoek naar werk en wist dat ik de lat niet te hoog moest leggen,” zegt Mieke. Ze zit in Den Horst achter een kleine balie met voor zich een schap met kinderboeken. Op elk boek heeft ze een plaatje geplakt met de waarde: de meesten kosten één punt. In een ander schap staan puzzels en ander klein speelgoed, maar er zijn ook nog veel lege schappen. “Het is nog niet erg druk,” legt ze uit. “Veel mensen weten dit nog niet te vinden, het is wel fijn als er straks meer klanten en dus ook meer spulletjes komen.”

Het ruilpunt is een initiatief van Jeugd en Gezin van de gemeente Reusel-De Mierden. Ambtenaar Sylvia Sanders komt een kijkje nemen en stelt tevreden vast dat alles aanwezig is om het tot een succes te maken. Ook de jobcoach van Mieke, Judith Richards, is aanwezig. “Wij begeleiden jongeren op de arbeidsmarkt naar werk en kijken daarbij goed naar de mogelijkheden. Mieke komt zelf uit Reusel en zij had zelf het idee geopperd om bij de gemeente te informeren of ze hier iets kon betekenen. Men wilde net met dit ruilpunt starten, ze kwam dus net op het juiste moment.”Mieke over haar nieuwe job: “We zijn elke woensdagmiddag geopend van 15.00-16.30 uur. Iedereen kan er komen: de jongeren zelf, maar ook ouders of grootouders. Het gaat om spullen voor kinderen en jongeren tot pakweg twintig jaar.”Als jobcoach Judith afscheid neemt, blijft Mieke alleen achter. Maar wat is alleen als al het speelgoed je aankijkt en een deur verder jongerenwerker Nick Maas zijn werkplek heeft. Ze zet alles netjes recht en checkt of ze nog voldoende punten in voorraad heeft om uit te geven. “Ik doe op dinsdag het administratieve deel,” legt ze uit. “Ik zit dan in het gemeentehuis en voer alles digitaal in. Zo weet ik precies wat er in voorraad is.”

Het ruilpunt in Den Horst is te vinden aan de Mierdseweg 16. Op de openingstijd  woensdagmiddag van 15.00-16.30 uur is er gratis toegang voor iedereen.