Moeder en dochter in hoogste platform van de wereld

’De zwaarste marathon als ultieme uitdaging’
 
Trompetter Kempenland 2007
 
Esther en Ria van Hoof (Bladel) namen deel aan een marathon op de Mount Everest. Op 5500 meter hoogte klonk voor hen het startschot voor hun zwaarste beproeving. Moeder en dochter zoeken de avonturen het liefst samen op. Eerder liepen ze in Jordanië al de laagste marathon ter wereld, aan de oevers van de Dode Zee.
‘Het houdt je jong,’ zegt moeder Ria (58).
‘Ik voel me in deze elementaire sport dicht bij mijn moeder, tevens mijn beste vriendin,’ zegt Esther (35).
 
Voor wie een trimloopje over 5 kilometer nog niet genoeg is, is er de marathon over de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter. Wie in een gewone marathon nog onvoldoende uitdaging vindt kan het zoeken in de moeilijkheidsgraad van de marathon zoals moeder en dochter van Hoof doen.
Ria van Hoof ontdekte het lopen pas op haar vijftigste, de marathon in New York was in 2001 haar eerste echte uitdaging. ‘Het was net na de aanslagen en mede daardoor een heel bijzondere belevenis,’ zo blikt ze terug. Duurde het voor Ria tot haar vijftigste, Esther trok al op twaalfjarige leeftijd haar hardloopschoenen aan. Haar vader stimuleerde zijn enige dochter om aan sport te gaan doen en bij AVR’69 vond ze haar cluppie. Daar waar haar moeder het deelnemen en volbrengen van een marathon als het hoogste doel beschouwd zit er voor Esther soms nog meer in. Bjj nationale wedstrijden kan ze zich meten met de subtop en in Jordanië liep ze vorig jaar haar PR met een tijd iets boven de drie uur. Maar hoe het haar op grote hoogte zal vergaan?
 
In tien dagen naar de start
 
Van het verblijven op grote hoogte is bekend dat het de inspanning negatief beïnvloed. De ijle lucht zorgt ervoor dat elke stap enorm zwaar aan kan voelen. Esther en Ria beseffen dat ze terdege zullen moeten wennen aan deze omstandigheden en het is een geluk voor hen dat het eindpunt zo’n 2000 meter lager ligt dan de start. Maar voordat er gestart kan worden moet wel die startlijn bereikt worden.
‘Het wordt een trektocht van zo’n tien dagen,’ legt Esther uit. Ze is niet geheel onbekend om in dit gebied te wandelen dus ze weet wat ze aan kan treffen. ‘In die tien dagen klimmen we met onze spullen, vergezeld van yaks, dragers en koks tegen de Mount Everest omhoog. De start ligt in de buurt van het basiskamp van waaruit alle bergtochten naar de top gemaakt worden.
 
Hillary
 
De hoogste hardloopwedstrijd die op 29 mei strart heeft de naam gekregen van Tenzing-Hillary marathon, naar de twee mannen die ooit als eersten op het dak van de aarde stonden. In 1953 bereikte Edmund Hillary samen met zijn sherpa Tenzing de top van de Mount Everest die hem wereldberoemd zou maken. Helaas verongelukte zijn hele gezin toen ze hem wilden komen bezoeken. Ester van Hoof heeft weinig doembeelden voor ogen als ze aan haar uitdaging denkt. ‘We schatten in zeker zeven uur onderweg te zijn, bijna dubbel zo lang als bij een normale marathon. We weten dat we veel moeten drinken en ook de temperatuur verschillen kunnen een belangrijke factor zijn’.
Het zal niemand verbazen dat de wedstrijd vrijwel geen meter vlak is. Behalve dat er flink gedaald wordt dorden er ook nog twee valleien overgestoken.
Samen met Esther en Ria reist Reuselnaar Bart lavrijssen met hen mee, ook voor hem is deze marathon zijn grootste avontuur.
Hoe het is om twee weken met mijn moeder rond te trekken? Vraagt Esther zich hardop af. ‘Ik prijs me gelukkig dat ik dit kan. Ik heb een speciale band met haar; soms knalt het tussen ons maar dat is dan maar even.’ ‘als ik onderweg maar kan buurten met de andere lopers,’ zo houdt Ria het positief. Ze hoopt ook dat het parcours uitgezet is want om daar te verdwalen….
 
Inmiddels is de voorbereiding in volle gang met diverse lange duurlopen. Ze namen onlangs nog deel aan een kustmarathon in Zeeland, een peulenschil bij wat ze in Nepal verwachten.
 
HW