Twee generaties op de planken

Nieuw Reusels toneel weet na dertig jaar nog steeds te boeien

 

ED sept 2012
 

Reusel – Het Nieuw Reusels Toneel (NRT) bestaat dertig jaar. Het was de opvolger van het

Reusel – Het Nieuw Reusels Toneel (NRT) bestaat dertig jaar. Het was de opvolger van het Reusels toneel en meerdere generaties uit één gezin stonden er op het podium. In dit jubileumjaar staat er weer een moeder-dochter op het podium: moeder Els en dochter Marjon Vosters.

Bij de heroprichting van het  toneel in 1982,  meldde Els zich als een van de eersten aan. Met haar 24 lentes droomde ze van de schittering op de bühne en ze had er al snel de hoofdrol.

Toen ze vijf jaar later zwanger was van haar dochter, schitterde ze met het gezelschap in The Sound of Music. Zelfs de geboorte van dochter Marjon stond de voorstellingen niet in de weg. De borstvoeding werd achter het gordijn gegeven en de repetities en uitvoeringen gingen gewoon door.

Op haar veertiende meldde Marjon zich bij hetzelfde gezelschap aan, om zo in de voetsporen van haar moeder te treden.

“Als ik het toneel op stap voel ik de passie,” zegt Els. “Ik wil altijd maar weer in de huid van het personage kruipen dat ik speel. De komische stukken zijn erg populair bij het publiek, maar zelf kan ik erg genieten van rollen met karakter.”

Dochter Marjon (25) betrad niet alleen hetzelfde podium als haar moeder, ze speelt ook graag hetzelfde soort rollen. Ook voor haar is het passie en als het even kan: een karakterrol neerzetten.

Bij het twintig jarig bestaan van het NRT speelde Els in Fanfarella van Jan Naaykens. Haar kinderen Geert en Marjon figureerden er oen al op het podium.

Marjon debuteerde in 2002 bij het twintigjarig bestaan in ‘Twee M\meesters en een knecht’.

Beiden hebben ze ook ervaring bij het straattheater, jeugdtoneel en het presenteren en spelen van typetjes bij openingen en evenementen. Toen Els na vierentwintig jaar stopte met haar bestuurstaken als penningmeester en secretaris, nam Marjon dat gewoon over. 

Op 28 en 29 september staan moeder en dochter opnieuw op de planken met het NRT. Marjon speelt de wulpse jongedame en Els de rijpere dame,  in de relatiekomedie ‘Slippers’.

Het toneelspel is voor hen beiden nog altijd veel meer dan een tijdverdrijf.  Met hun medespelers Ad Borremans en Maurice Sanders is het gezelschap dit keer klein. “Het maakt het spelen er niet makkelijker op,” zegt Els. “We hebben de ultieme wens om ooit in een moeder-dochter stuk te spelen dat speciaal voor ons geschreven is,” verklapt ze. ‘Wij voelen ons als een vis in het water op het podium. Beter gezegd: het is een deel van ons leven. Het NRT voelt als een familie. Wij hebben binnen onze club mensen in huis waar we heel trots op zijn, met name de mensen achter de schermen zijn er goud waard.

‘Slippers’ begint op beide dagen om 20.00 uur in de Kei te Reusel. De regie is in handen van Chel Driessen