Muggezifters zetten jubileum cultureel in

 

ED november 2014

 

Bladel -Het komenden carnavalsjaar is speciaal voor de Muggezifters omdat ze 44 jaar bestaan.  De Bladelnaren willen meer doen dan een receptie en een feestje, daarom was de aftrap een culturele terugblik met een vermakelijk sausje.

"Carnaval was er al in dertiende eeuw en ging toen al gepaard met muziek, drank en spijzen." Rob van de Laar van de Brabantse Carnavalsfederatie nam het publiek in Den Herd vrijdagavond mee terug in de tijd.

"In de tachtigjarige oorlog zag men vastenavond als paapse feesten en namen hervormde stadsbesturen de eerste maatregelen. In 1630 werden vermommingen verboden, maar ze bleven toch bestaan. Op het platteland kende men toen al de foekepot en koptrekken bij ganzen was populair,"

" Met dit sort informatie willen we laten zien dat carnaval meer is als een vergankelijk feest, het heeft wel degelijk een functie," aldus bestuurslid Piet van Guluck.

"Met de komst van de Fransen verdwenen veel verboden en kwam de huidige naam carnaval. Kerk en overheid trachtten excessen uit te bannen, zoals beperken van vermommingen om de zeden te beschermen," vervolgde Van de Laar.

"In de negentiende eeuw ontstonden de carnavalsoptochten en met de komst van tv kreeg carnaval een groter publiek."

Stefan Veroude begon als wagenbouwer bij het Beemke en de Meukers, maar werd ook wereldkampioen kerstman.

Hij zag in zijn leven veel iconische figuren voorbij komen en hij wilde het publiek er graag deelgenoot van maken. Zijn verhaal is het verhaal van een leven dat zich kon ontwikkelen van verlegen jongetje tot Prins, in zijn geval jeugdprins carnaval. De carnavalsjeugd profiteert van zijn enthousiasme met jeugdzittingsavonden en de lessen die hij geeft in wagens bouwen.

Professor dr Herman Pleij maakte een beschouwing van het begrip carnaval. Hij ging verder op het pad dat Rob van de Laar voor hem geplaveid had.

"carnaval is een noodzakelijk feest. De orde wordt even verlaten en in feite is het een reinigingsritueel," betoogde hij. "Bij een carnavalsstoet wisselt humor af met dingen op een ludieke manier aan de kaak stellen. Mensen hebben rituelen nodig, die doorgaans een reinigende werking hebben."

Met voorbeelden uit zijn eigen jeugd oogstte hij veel herkenning bij zijn publiek.

Met het carnavals symposium is het 44 ste carnavalsjaar van de Muggezifters gestart. Het eindigt over precies een jaar met het uitgeven van een boek over de eigen geschiedenis.

foto: grootvorst Johan Pijnenburg gaf de aftrap voor het symposium 44 jaar carnaval