Musical legt maatschappelijk probleem bloot

Echt..scheiding  komt in beste families voor

Enkele tientallen zangers en zangeressen uit de regio Hilvarenbeek  brachten in mei 2010 de musical 'Echtscheiding op de planken.

Diessense Iris van Gestel in hoofdrol

Musical Echt… Scheiding! komt er aan.
Hilverbode april 2010
Voor veel betrokkenen bij een echtscheiding is de ervaring geen pretje, in het dagelijkse leven kan het voor zowel ouders als kinderen een trauma veroorzaken. Rob Vriens, hij had zijn wortels in Biest Houtakker, heeft er in de dagelijkse praktijk van zijn werk mee te maken. Het bewoog hem om er een musical over te schrijven: <I>Echt… Scheiding!<I>.
In het weekend van 28-29-30 mei wordt deze musical maar liefst zes maal op de planken gebracht en is het met een lesbrief een aanvulling in de scholing voor de hoogste klassen van het basisonderwijs en de jongsten in het vervolgonderwijs. Het geeft een aantal jonge kindsterren ook de kans om podiumervaring op te doen, een van hen is Iris van Gestel (12) uit Diessen.
 
 
’Ik heb gelukkig zelf nooit iets met echtscheiding van doen gehad, bekent Iris van Gestel die als Sam een van de hoofdrollen speelt. Voor de leerling van het Koning Willem II college is het een buitenkans om podiumervaring op te doen. Haar rol is zelfs zo groot dat ze hem deelt met Sigrid Heerkens uit Tilburg.
‘Ik heb nu een jaar zangles op de Beekse muziekschool. Ik werd getipt voor deze musical en mocht auditie doen. Er waren erg veel kinderen die deze rol wilden hebben, uiteindelijk viel de keuze op mij en Sigrid. Ik zie het als een grote buitenkans.’
Als Iris droomt, dan droomt ze wel eens verder over musicals en optredens. ‘O ja, ik zou er best verder in willen gaan. Maar goed, laten we eerst deze maar eens tot een goed einde brengen’.
 
Regio
 
Voor Lonneke Schapendonk (24, Biezenmortel) is de productie van Echt… Scheiding! haar debuut als productieleider. ‘Ik kwam drie jaar terug in contact met Rob Vriens en het idee dat hij had sprak mij aan. We beseften dat we heel wat te doen hebben want we hadden een cast nodig van wel 37 personen. We zijn vervolgens audities uit gaan schrijven en kregen aanmeldingen uit heel Nederland. Uiteindelijk zijn er veel zangers uit deze regio geselecteerd en zijn we aan de slag gegaan.
We vonden Margret Engel (Middelbeers) bereid om de vocale coaching te doen, T-Ann Robson uit Nieuw Zeeland doet de choreografie en een deel van de regie, terwijl Marco Hoogerheide de muziek componeerde. Maar we gingen ook op zoek naar vijf muzikanten die voor de begeleiding zorgen.’
Naast de hoofdrolspelers is er een achtergrondkoor van zo’n twintig personen, aangevuld met acht dansers en 7 jongeren in de leeftijd van 10 tot 15 jaar.
 
Het verhaal gaat – hoe kan het ook anders- over een man en een vrouw die in een echtscheiding raken. Behalve met hun eigen emotie hebben ze ook te maken met de emotie van hun dochter.
Afgelopen week presenteerde een deel van de zangers zich bij de open museumdag. Op een viertal plaatsen werden korte optredens verzorgd. ‘Zo wennen we al een beetje aan het publiek, zei <I>Sam<I> Iris van Gestel.
De cast van Echt… Scheiding! oefent tot eind mei nog bij de Gouden Carolus, maar de uitvoeringen vinden in Goirle plaats in het Jan van Besouwhuis. De eerste voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht, info over de laatste kaartjes op www.musicalechtscheiding.nl en www.lsproducties.nl
 
Foto: Iris van Gestel speelt de hoofdrol als Sam
Het achtergrondkoor tijdens de repetitie

..

..