Opgeven geen optie voor Myrthe van Huijgevoort

’Dit doe ik voor mijn moeder, vooral voor haar.’

 Hilverbode maart 2011

Hilvarenbeek - Myrthe van Huijgevoort (13) uit Hilvarenbeek is op 9 juni een van de jongste deelnemers aan de loodzware fietstocht Alp d’Huzes. Nadat haar moeder Patricia met de gevreesde ziekte te maken kreeg wilde ze een daad stellen. Toen er haar school het Odulphus lyceum een spreker kwam om over Alp d’Huzes te praten waren er een paar knapen uit de hogere klassen die zich aanmeldden. Dat een eerste jaars haviste zich zou melden daar had men niet op gerekend. ‘Fietsen was tot dan niet mijn sport maar als doelvrouw van het hockeyteam weet ik wat het is om te incasseren en me ergens in vast te bijten,’ zegt ze vastbesloten.


Haar ogen kijken zacht de wereld in maar ze staan helder en vastberaden. Met haar 1.72 en 51 kilo is Myrthe een gemiddelde tiener. Ze heeft nog een lange studie voor de boeg, uiteindelijk zou ze wel arts willen worden. ‘Ja, het liefst de arts die mijn moeder beter maakt maar zo simpel zal het wel niet zijn.’

Het leven van Myrthe, haar ouders, broer en zus leek in alles op een gemiddeld gezin. Zowel vader als moeder hadden een goede baan, de kinderen hadden leuke hobby’s en deden volop aan muziek en sport. Myrthe had het gitaar spelen ontdekt en ontpopte zich zowel akoestisch als op de elektrische gitaar. De tonen van  <I>Avril Lavigne<I> schallen vaak door de woning maar niet op zaterdag want dan wordt er gehockeyd. Ook vader en moeder zijn vaak te zien op het sportveld waar ze  vrijwilligerswerk doen.Maar dan is er in één keer die dag, nu twee jaar geleden. Myrthe weet nog precies hoe het was.‘We zaten met zijn allen aan tafel en ons mam zei dat ze een knobbeltje in haar borst had gevoeld die ochtend. Ik slikte, mijn oma had dit ook net meegemaakt. die is kort daarna gestorven, ik wist dus meteen dat dit het gevolg kon zijn.’Na een bezoek aan de huisarts en een foto in het ziekenhuis lag moeder al snel op de operatietafel. Er volgde een chemokuur en ineens was Patricia patiënt. Het hele gezin leefde tussen hoop en vrees: <I>laat dit niet slecht uitpakken<I>.Maar de tumor bleek er eentje met een agressief karakter. Er volgde kuur op kuur en ook nu, twee jaar later, is het nog steeds niet zeker of de strijd tegen de gevreesde ziekte gewonnen gaat worden. Myrthe wil daarom meer doen dan lijdzaam toekijken.‘Ik doe dit natuurlijk in de eerste plaats om geld in te zamelen zodat er onderzoek verricht kan worden zodat patiënten  genezen kunnen worden. Maar ik doe het ook voor mijn moeder. Ik wil haar laten zien dat ik een prestatie neer kan zetten waar ze trots op kan zijn. Wie weet geeft haar dat de kracht die ze nodig heeft om te overwinnen.’

 Alp d’Huzes

 ‘Toen ik thuis kwam van de lezing over Alp d’Huzes heb ik meteen een mailtje gestuurd dat ik overwoog om deel te nemen,’ vertelt Myrthe. ‘Ze vonden me eigenlijk te jong maar ik kon ze toch overtuigen omdat ik een goed verhaal had. Toen ik s avonds aan tafel vertelde wat ik gedaan had zag ik instemmende gezichten. Ik zag ook het gezicht van vader die meteen de risico’s zag van zo’n zware onderneming. Toch zei hij <I>go for it<I>. Dat was voor mij voldoende.We zijn samen meteen gaan oriënteren en voorbereiden. Ik moest me nog officieel aanmelden en daarna nog een fiets gaan regelen. Al snel volgden de eerste trainingskilometers. Omdat ik me aangesloten heb bij het schoolteam sta ik er niet alleen voor. Mijn vader en broer Daan rijden de dag vóór de echte Alp d’Huzes ook de berg op. Het maximum van 4000 deelnemers zat snel vol en zo kunnen zij toch zijn bijdrage leveren.’Myrthe heeft nu haar doel gesteld om twee maal de <I>Nederlandse berg<I> op te rijden. Ze hoopt te kunnen genieten van de Peter Winnen bocht en ook de draai die naar ritwinnaar Gertjan Theunisse is genoemd. De berg waar al zo vaak Nederlanders glorieerden in de tour de France zal op 9 juni de berg van Myrthe zijn. Het is precies vijf weken voor de echter tourkaravaan de berg bestijgt.

 Doelen

 ’Ik zou zelf graag 1200 euro bijeen willen brengen voor het onderzoek,’ zegt Myrthe zacht. Af een toe pinkt ze een traantje weg, dan wordt het haar even te machtig. Na een korte stilte kan ze haar verhaal weer verder vervolgen.‘Een aantal enthousiaste moeders bij de hockeyclub hebben weten te regelen dat ze daar flessen in gaan zamelen voor statiegeld. Ook de Adrianusschool in Hilvarenbeek, waar mijn jongere zus nog zit, gaat een sponsorloop doen’.Iedereen die de doelen van Myrthe wil volgen of steunen kan op haar internetblog volgen: myrthe.van-huijgevoort.nl (invoeren zonder www. Etc)De stichting die Alp d’Huzes organiseert wil dit jaar in totaal 20 miljoen euro ophalen in de jubileum editie: het is de zesde keer dat het gehouden wordt. Afgelopen zaterdag was er een informatiedag in Veldhoven waar iedereen zich bij kon laten praten en ontmoeten, ook Myrthe was er met haar vader bij.

 Myrthe van Huygevoort, haar blonde haren draagt ze het liefst op een staartje. Tussen de voorbereidingen van Alp d’Huzes door loopt ook nog haar studie en het hockey. De gitaar blijft even wat meer in de hoek staan. Ze is door haar team van het Odulphus lyceum als mascotte benoemd maar het deert haar niet: haar doel staat vast. <I>Opgeven is geen optie<I> voor Myrthe.

 foto:Myrthe van Huijgevoort fietst voor haar moeder twee maal de Alp d’Hues op.

 

 

 

 

19-de etappe 22 juli mondane - Alp d’Hues