Negende editie van LandArt Diessen

 augustus 2017

 

Lia Stravers had een droom: kunst in de natuur en dan ook nog in de eigen omgeving.

Kun je het idealisme noemen of was het pure passie?

Ze wilde iets doen voor anderen. Mensen met elkaar in contact brengen en kunst meer de natuur in. Bovendien: vrije kunstenaars een podium bieden, een podium dat ze verdienen met hun vaak bijzondere creaties. Toen ze ooit met LandArt begon had ze niet kunnen bedenken dat het bij de negende editie nog springlevend zou zijn. Daar waar elders dit soort initiatieven al snel sneuvelen overleefd LandArt Diessen.

 

 

 

 

Donderdag 31 augustus a.s. opent LandArt Diessen 2017 Het is de negende kunstwandelroute langs de Reusel en het Turkaabos. Opnieuw zal een stukje van het Brabantse landschap het toneel vormen voor het samengaan van kunst en verantwoorde, natuurlijke materialen. Biobased vormt daarbij het uitgangspunt en de kunstenaars gebruiken daarom biobased materialen waarbij stoffen uit fossiele bron worden vermeden.

‘De twintig gerenommeerde kunstenaars zijn afkomstig uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en België.  Zij hebben hun creaties, die in de omgeving of in het water passen, speciaal voor LandArt Diessen gemaakt. De kunstenaars werken met biobased materiaal afkomstig uit de landbouw, bijvoorbeeld uit stengels van aubergines, gras en aardappelzetmeel. Het thema voor 2017 is Breuklijn verbindt, aldus initiatiefneemster Lia Stravens. 

Inspiratiedag

Bij gelegenheid van elke editie van LandArt Diessen vindt er een biobased- inspiratiedag plaats, dit keer op woensdag 30 augustus. Op basis van de resultaten in 2015 heeft Europees Commissaris voor Regionale Ontwikkeling, mevrouw Corina Cretu, aangegeven er dit jaar bij te willen zijn. ‘Zij zal haar visie geven over de mogelijkheden die Europese regio’s met biobased productie hebben en hoe de Europese Unie (EU) hen daarin ondersteunt’, vertelt Lia Stravens. Tijdens deze inspiratiedag zal de Brabantse Commissaris van de Koning Wim van der Donk een inleiding houden over Brabantse biobased initiatieven en ambities. De in Diessen woonachtige(CDA)  Europarlementariër Lambert van Nistelrooij zal zijn recent verschenen boek Let the Stars Shine bespreken en hij nodigt daarbij ondernemers uit voor de kick-off van het initiatief van het Europees Parlement. De Eurocommissaris Cretu onthult één van de kunstwerken, waardoor LandArt Diessen 2017 officieel wordt geopend. Daarmee geeft zij het startsein voor de nieuwe innovatieprogramma’s van de EU.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen voort LandArt Diessen 2017, dat gehouden zal worden van 31 augustus tot en met 10 september, zijn hoog. Tijdens de vier kilometer lange kunstroute krijgen de bezoekers ook informatie over wat biobased producten voor hen kunnen betekenen. Daarvoor is een paviljoen bij de start van de kunstwandelroute aan de Molenstraat 17a in Diessen ingericht. De bezoekers zullen onder de indruk komen van bijvoorbeeld het feit dat van gras karton wordt gemaakt en van aardappelzetmeel plastic flessen. Dit paviljoen is ook een mooi rustpunt waar koffie en thee kan worden genuttigd na het lopen van de kunstroute. Nieuw is dat verschillende kunstwerken ook in oktober nog eens worden getoond. Dan vormt de gemeente Gemert-Bakel het decor tijdens een fieldlab over de toekomst van het Europese platteland. Biobased biedt daarin belangrijke uitgangspunten voor bedrijvigheid en werkgelegenheid overal in Europa.

‘Als LandArt Diessen zijn wij trots op deze tweede expositie, het resultaat van een goede samenwerking’, zegt Lia Stravens.

De organisatie van LandArt Diessen 2017 hoopt gedurende de tien openingsdagen, net als in de voorgaande jaren, zo’n tienduizend bezoekers te ontvangen op de (gratis toegankelijke) kunstwandelroute. Elke dag vrije toegang van 8.00 tot 20.00 uur.