Nel Tielemans hangt schort en ovenwanten aan de wilgen
45 jaar ervaring in studentenvoeding
 
Oktober 2018
 

Wat er in één generatie kan veranderen! Nel Tielemans uit Hooge Mierde kwam op haar 20-ste terecht in de kantine van de Middelbare school. Maar liefst 45 jaar lang bleef ze het middelpunt van de studentenmaaltijden. Aanvankelijk als kantinejuffrouw en daarna als docent koken op het VMBO-kader.
Het eten in een aantal klassen en in de kantine op de PiusX in Bladel, zal nooit meer hetzelfde zijn nu Nel Tielemans (65) met pensioen gaat. Ze zag in bijna een halve eeuw de transformatie van de gedekte tafel op de middelbare school, tot de (gezonde) snackautomaat en het koken in de klas.
“Je kunt je het niet eens meer voorstellen, maar op de oude LTS in Bladel werd voor alle leerlingen de tafel gedekt, tot kop en schotel toe,” zegt de Hooge Mierdse. “Alles verliep heel ordelijk en gedisciplineerd en doordat de school kleiner was, bleef het overzichtelijk.”
Maar de tijd stond niet stil en ze maakte de fusie mee waarin alle middelbare scholen in Bladel en omliggende dorpen opgingen in Pius X. Ze paste zich aan en ging met haar tijd mee.
“Ik kreeg de kans om als klasse-assistent te gaan werken,” blikt ze terug. Daarbij mocht ik kookles gaan geven aan de leerlingen van VMBO-kader en de Schakelklas. Ik kon daarbij nog meer uit mezelf halen en ervaarde het omgaan met de leerlingen elke dag als een cadeautje.”
Maar behalve dat ze zelf elk jaar een jaar ouder werd en haar werkomgeving veranderde, veranderden ook de leerlingen. “Ze zijn mondiger geworden, maar wat nog steeds hetzelfde is: als er in de klas opgeruimd moet worden staan ze niet vooraan,” zegt ze. “Daar staat tegenover dat het koken als praktijkles altijd als een mooie onderbreking van de lessen ervaren werd. Zonder te beseffen dat ze met dit koken net zo goed aan het leren waren.”
Met een mooie receptie nam Nel afscheid van haar collega’s en haar leerlingen. Maar achter dat afscheid komt nog wel een klein vervolg, want ze blijft beschikbaar om bij te springen bij feestjes en partijen op de school. “Helemaal stilzitten is toch niets voor mij,” verklapt ze. “Daarom heb ik met mijn schoonzus De Blaalse Pot opgezet, een laagdrempelige inloop voor ouderen die gezamenlijk de maaltijd willen gebruiken. Het is voor de ouderen die vaak alleen aan tafel zitten en die op deze manier een betaalbare pot voorgezet krijgen.”