Jeugdonderkomen Muilerij nadert voltooiing

 

ED januari 2015

 

Netersel – Het nieuwe verenigingsgebouw De Muilerij aan de Muilen in Netersel nadert de voltooiing. Het gebouw is nog niet geheel afgebouwd, maar toch bruist het er al van de activiteiten.

In de grote ruimte, die er van binnen uitziet als een netjes afgewerkte loods, hebben de leden van Jeugdvereniging De Barbiertjes het raamwerk van hun nieuwe carnavalswagen al klaar staan. Met het nieuwe onderkomen kan er beter en veiliger gewerkt worden.

Voor de realisatie werd al in 2003 de stichting Onderkomen Netersel Verenigingen (ONV) opgericht.
Er moest een vervolg komen voor de nishut van de Barbiertjes, die eerder op dezelfde plaats stond.  “Eerlijk is eerlijk, zegt Frank van Limpt, de huidig voorzitter van ONV. “Het was een pittige klus om voldoende geld bijeen te brengen, dat konden we niet aan de jeugd zelf over laten. Er kwamen een aantal ouders bij elkaar die de schouders eronder zetten. “Het kostte enkele jaren om het geld voor de ruwbouw bijeen te harken, maar voor de afwerking aan de binnenkant zijn we nog op zoek naar sponsoren. Zo dient nu een bouwkeet als tijdelijke kantine en ook met de toiletten is het nog behelpen. We willen ook nog een zolder in een deel van de hal maken om meer vloeroppervlak te krijgen”

Door bijdragen  van o.a. gemeente Bladel, de Rabobank en vleeshandel Hems kwam er schot in de zaak. Ook de  verkoop van vrienden- en  aandelencertificaten bracht het nodige opHet nieuwe gebouw staat naast hoofdgebuiker  De Barbiertjes ook open voor andere verenigingen. Zo kan de toneelvereniging er in de toekomst decors bouwen, de kindervakantieweek hun jaarlijkse knutsel- en bosdagen voorbereiden en de korfbalvereniging de jaarlijkse ouderdag houden.

“Het gebouw is multifunctioneel, wat uitnodigt om vooral samen activiteiten te ondernemen en elkaar te ontmoeten,” zegt Van Limpt.

De Muilerij is energiezuinig en duurzaam gebouwd, en vooral geschikt voor ruigere activiteiten, voor jong en oud. Die activiteiten zijn doorgaans niet mogelijk in de reguliere gemeenschapshuizen. De ruimte binnen wordt warm gestookt met een enorme houtkachel, waarvoor de jongeren zelf het hout bijeen sprokkelen.Stichting ONV is als eigenaar van het pand verantwoordelijk voor de exploitatie. De grond is gepacht van Gemeente Bladel. De jaarlijkse exploitatie wordt gefinancierd uit de huurvergoedingen en opbrengsten uit bijzondere activiteiten door de verenigingen.

Het project draait geheel op vrijwilligers en zonder structurele subsidiëring van de gemeente of andere partijen. Hierdoor ligt er in Netersel een gezonde basis voor de jongeren om ook in de toekomst samen activiteiten te ondernemen en elkaar te blijven ontmoeten.