Kerk Hulsel in beeld voor nieuwe bestemming

 ED maart 2015

De voormalige parochiekerk in Hulsel kan een nieuwe leven tegemoet zien, met als functies wonen met kantoorruimte. De koop is nog niet definitief omdat de kandidaat koper, bouwontwerp en Adviesburo Goossens uit Hoogeloon,  nog in overleg is met de gemeente over de bestemmings wijziging. Er is met de parochie nog niet meer dan een voorlopig koopcontract.

“Dit is een unieke kans om in zo’n pand iets moois te maken, laat een woordvoerder van Goossens weten.  “We hebben als bedrijf veel ervaring in het opknappen en herbestemmen van oude panden en hier ligt een absolute uitdaging. Voorwaarde is uiteraard wel dat de bestemming van het gebouw dit toelaat. We hebben het pand onderzocht en het verkeerdt nog in goede staat”.

De kerk van de voormalige Clemensparochie ging in november op de knip door de parochiefusie in Reusel-De mierden. Hierdoor bleven enkel de kerken in Reusel en Hooge mierde open voor diensten. De kerk in Lage Mierde werd eerder al verkocht en is nu een expositieruimte voor middeleeuwse kunst.

Pastoor van Roosmalen van de groot Reuselse parochie wil de vlag nog niet uithangen omdat eerst de gemeente nog aan zet is. “Het gaat hier wel om een rijksmonument en de gemeente zal mee moeten werken aan een nieuwe bestemming van het gebouw,” zegt hij. Volgens van Roosmalen liggen er verder niet al te veel voorwaarden voor de herbestemming, al vind hij het vanzelfsprekend dat het gebouw niet opnieuw wordt gebruikt voor geloofsvieringen of voor activiteiten die de buurt overlast veroorzaken.

Het plein voor de kerk en de aanpalende gracht zijn ook onderdeel van de kerk. Volgens de woordvoerder van Goossens zal hier ook overleg met de gemeente over plaats vinden.

Het parochiekerkhof maakt geen deel meer uit van de kerk, maar behoudt als begraafplaats een relatie met de groot Reuselse Clemens parochie.