Nieuwe sportaccommodatie in oktober open
September 2018
 
Het gaat net niet lukken om de nieuwe sportvoorziening aan de Roodloop in september open te hebben, zoals politiek Hilvarenbeek gewild had. De inrichting van het parkeerterrein vergt net iets meer tijd. Maar dat is ook het enige minpuntje aan het mooie nieuwe gebouw waar we deze week voor het eerst een kijkje konden nemen.
De entree naar zowel zwembad als sporthal gaat via de brede trap naar de eerste verdieping. Voor de minder valide sporters en de wandelwagens is er een alternatief via een lift. Op de eerste verdieping kom je meteen in een ruimte met een bar, waar iedereen verwelkomd wordt. Door een glazen deur heb je meteen zicht op het zwembad. Wat meteen opvalt is het licht: alles ziet er mooi helder licht uit.
Het is even wennen om op de eerste verdieping een zwembad aan te treffen, maar daar zullen zeker economische en praktische motieven onder gelegen hebben.
De bezoekers aan het zwembad (niet de zwemmers zelf) kunnen meteen het zwembad in waar een dubbele bank is over de hele lengte van het bad. Hier kunnen alle toeschouwers plaats nemen, of het nu zwemles is of een waterpolowedstrijd!
De zwemmers zelf nemen een deur langs de ingang van het zwembad en komen in de – ook weer helder lichte- gang naar de kleedruimtes. Het valt op dat er in verhouding meer (vier) gezamenlijke kleedruimtes zijn en minder individuele. ‘Afgestemd op de wensen van de sporter van nu,’ meldt Mark Storms, de nieuwe beheerder.
In het zwembad opnieuw de zee van licht en veel aandacht voor akoestische aanpassingen. Het zwembad is tweederde breder dan het vorige in de Hispohal (van vier naar zes wedstrijdbanen). Hierdoor kunnen er officiële waterpolo- en andere zwemwedstrijden georganiseerd gaan worden, een van de grote wensen van de Dokkelaars.
In het zwembad valt het ontbreken van tierlantijntjes op. Er is geen glijbaan of bubbelbad te bekennen en er is duidelijk ingestoken op de pure sporter. Laco wil in een kleine aanpalende ruimte nog een sauna/turks stoombad gaan realiseren, maar dat is nog niet gereed bij de opening.
De gebruikers van de sporthal zijn bij aanvang van hun sport allemaal al een stukje warm gedraad. Nadat ze de brede trap hebben beklommen en zich gemeld hebben bij de balie/bar, mogen ze weer met een andere trap naar beneden. Daar voert een lange gang hen naar de kleedruimtes voor de sportzaal en wie het nieuwe gebouw in ruimtelijke dimensie bekijkt, ziet dat de kleedruimtes van zwembad en sportzaal exact boven elkaar zijn.
In de grote sportzaal valt opnieuw het licht op. De zaal is door een flexibele wand in tweeën te delen, ook al lagen er wensen van sommige gebruikers voor drie delen. Aan de ingang-zijde is een kleine aparte hal, afgescheiden door een net, waar Avanti/Turnivo haar eigen testellen kan plaatsen. Hierdoor hoeven ze deze niet steeds opnieuw op te bouwen en geven ze toch geen hinder aan andere sporters.

De technische ruimtes zijn te bereiken via een deur vanuit het zwembad. Het geheim om het hele gebouw energieneutraal maken krijgt vooral vanuit deze technische ruimte zijn beslag. De zonepanelen zorgen voor de verwarming van het zwemwater, maar de restwarmte van het zwemwater wordt ook weer benut voor de verwarming van het gebouw.
Het zwemwater wordt op dit moment nog op 25 graden gehouden, maar als het gebouw in gebruik wordt genomen, komen daar nog vier graden bij. Door de rest van de binnenruimte nog net één graad warmer te houden, ontstaat een ideale sportomgeving.
De opening.
Op 1 oktober aanstaande gaat de deur van de knip, maar de waterpolo’ers van de Dokkelaar hebben er dan al wel hun eerste wedstrijd gespeeld. Voor de beheerder, het personeel en alle gebruikers, zijn de eerste weken van oktober vooral om te wennen aan de nieuwe omgeving. Enkel de fysio en de fitness gebruikers blijven nog even in de oude Hispohal, omdat voor hen de ruimte nog niet is ingericht.
De echte opening, gecombineerd met een open dag, vindt naar alle waarschijnlijkheid plaats op zondag 28 oktober. De sportverenigingen buigen zich hier woensdag 5 oktober over. De opening zal een samenwerking zijn tussen de beheerders en de verenigingen, ondersteund door de gemeente. Het buro Van Open Deuren zal deze dag begeleiden en de verenigingen gaan zoveel mogelijk demonstraties van hun sport laten zien.
Naamgeving
Waar de naam Hispohal al zo’n veertig jaar gemeengoed is in Hilvarenbeek, werd het al snel duidelijk dat deze naam niet verder gaat in het nieuwe gebouw. Wat het wel wordt, is op dit moment nog niet duidelijk. De aangebrachte letters op het gebouw (Sportaccommodatie De Roodloop) worden mogelijk nog vervangen.
 
De bouw van deze nieuwe sportaccommodatie vergde vele jaren en ook het beheer gaf het nodige gekrakeel. Maar met wat er nu staat, hoeft er niet langer omgekeken te worden naar hoe het verliep. Hilvarenbeek heeft er een prachtige nieuwe sportaccommodatie bij en de Dokkelaars hebben al plannen om van hieruit de vergane Beekse Triatlon weer nieuw leven in te blazen. Dat is ook de gedachte die iedereen die erbij betrokken is uit wil dragen: mensen laten sporten en laten genieten van de sport!