Nubux boeit de jeugd en meer dan dat

Muziekfestival met meerdere stromingen
 
ED maandag 12-10-2009
 
Reusel – Pop-rock en dance, het blijven twee aparte verhalen weet Harold Bayens. Samen met zijn kornuiten van Nubux stroopte hij afgelopen weekend de mouwen op  om het muziekfestvial op de Wilgenspot te laten swingen. Dit jaar klonk de muziek uit twee, in plaats van drie muziektenten. Nubux wijzigde het concept om de festvivalgangers bij het wisselen van de acts naar steeds een volgende tent te loodsen. “Dance-liefhebbers betreden niet zonder meer de pop-rock tent en andersom ook niet,” legt Bayens uit. “Daarom hebben we nu één tent minder en blijven de stromingen gescheiden. Tussen de optredens in hebben we opvulling met uitstekende diskjockeys.”
Met veel spierkracht en nog meer enthousiasme zetten de jongeren voorafgaand aan het festival zelf de tenten overeind en nog voor er één noot klonk zat de sfeer er al goed in.
“We begonnen acht jaar terug met vijf man die een examenfeestje wilden vieren. We merkten de meerwaarde om de krachten te bundelen en dan meteen een écht feestje te geven. Nu is het uitgegroeid tot wat Nubux nu is, met een kern van twintig medewerkers in vier werkgroepen en daaromheen zo’n honderd vrijwilligers,” zegt Arnold Leevens. Hij zelf zag toe op de perfecte inrichting van terrein en omgeving waarbij niets aan het toeval werd overgelaten. Zelfs de hele buurt werd een dag voor het festival uitgenodigd om te kijken waar de muziek vandaan komt.
Op het evenement zelf kwamen zo’n 1500 betalende bezoekers per avond. Tussen de twee tenten ontstond een gezellig middenterrein, dat in de loop van de eerste avond last kreeg van een andere stroming: die van boven. ”Hier kom je echt voor de gezelligheid,” zegt Reuselnaar Wiek Wissink (18). Zijn vriendin is nog onder de zestien, zij kreeg bij binnenkomst de vraag voorgelegd om vrijwillig te blazen om het alcohol promillage te meten. Prominenten zoals wethouder Toon Antonis ondersteunden daarbij. “Er is ons veel aan gelegen om alles tot in de puntjes te regelen,” lichtte Bayens toe. “Daar hoort ook het toezicht bij.”
In de poptent was op de vrijdag het optreden van de Heideroosjes een onvervalste kraker, in de dancetent sloten ‘Darkraver’ en ‘Vince’ de avonden af.