Olympische gedachte troef bij spellendag

 ED maart 2015 

Reusel – De lach is troef bij het eerste lustrum van de spellendag voor de mensen met een beperking.

De vrijwilligers Carla van Aaken, Net van Herk, Marion van der Heijden en Mieke Jansen hebben zelf de lach al op hun gezicht als ze denken aan 28 maart, de dag dat de sporthal in Reusel weer bont gekleurd wordt. Het is ook de dag dat het Reuselse college de mouwen opstroopt, want net als voorgaande jaren zijn zij vlaggendrager van een van enkele deelnemende ploegen.

“Het vele werk dat we in de voorbereiding hebben wordt in één keer vergeten als we al die stralende gezichten zien,” zegt Net van Herk. Zij was vijf jaar terug de drijvende kracht achter de opzet van de spellendag, waar daarna steeds zo’n honderd deelnemers actief waren.

“We hadden in Reusel een eigen activiteitengroepje opgericht en daarvoor zochten we andere teams om een keer de competitie aan te gaan bij een mengeling van spellen. Het werd een soort van gezellige zeskamp, waarbij deelnemen absoluut belangrijker is dan winnen.”

Net betrok haar vriendin Carla van Aaken uit Vessem bij het initiatief en samen zochten ze er andere vrijwilligers bij. Onder hen het voltallige reuselse college met als boegbeeld burgemeester Harrie Tuerlings. Ook dit jaar heeft hij er zijn weekend weer voor vrij gemaakt, om persoonlijk een groep aan te voeren.

Mieke Jansen vult aan: “We starten de dag altijd met een presentatie van de ploegen, voor de deelnemers voelt dat als een echte olympiade. Het spreekt voor zich dat we de spellen aanpassen aan het niveau van de deelnemers. We hebben dertien groepen en ruim twintig spellen.”

Om het bewegen ook voor andere doelgroepen te promoten hebben de vrijwilligers aanvulling van een seniorengroep. “De vrijwilligers passen dit naadloos in en het plezier groeit er alleen maar mee,” zegt Marion van der Heijden.

De spellendag begint op 28 maart om 13.00 uur in het Rabo sporthuis in Reusel. Aan het einde van de dag is iedereen er winnaar en de hoofdprijs is de friteskar, want ook voor een natje en een droogje wordt gezorgd.