Ongeschoren nieuwe Beekse muziekband
Eerste optreden bij Beachbeek
 
Augustus 2018


Nederlandstalig of Engels, soms klinkt het een beetje rauw. Maar altijd puur en recht vanuit het hart. Het muziekgenre van de nieuwe band Ongeschoren is nog groeiende, maar met hun eerste optreden voor het publiek op de openingsdag van Beach Beek, leggen ze de lat weer wat hoger.
In het dagelijks leven zijn ze technisch ingenieur, fotograaf of verkoopdirecteur. Maar s avonds als de zon gaat zakken komen de instrumenten tevoorschijn en een hele avond per week gaan ze los. De inwoners vooraan de Diessenseweg kunnen dan mee genieten van de klanken van de Scene, Steppenwolf of Snowpatrol. “Muziek is voor ons pure passie, recht uit het hart,” zegt Jeroen de Kort. Hij is vaardig met de gitaar, maar in Ongeschoren levert hij de vocale inbreng.
“Ik zat tijdens onze vakantie samen met Frank van Rijsingen op het Spaanse strand. Beetje mijmeren, gitaartje erbij en beetje zingen. Wat zou het toch mooi zijn als we zelf onze muziek konden maken. Hier werd de kiem voor een nieuwe band gelegd,”  zegt Jeroen de Kort.
“Met elkaar muziek maken is leuk, je bent voor dat moment in een andere wereld,” vult Frank van Rijsingen aan. Ze gingen op zoek naar medestanders, vooral naar degenen die een bepaald instrument konden bespelen, maar ook de beleving van muziek maken moest wel aansluiten. Nadat Frank Jansen aangesloten was als toetsenist, had ook Patrick Verhoeven belangstelling. Hij moest zich nog wel gaan bekwamen in het bespelen van de basgitaar, want daar was nog behoefte aan.
Nadat met Rene Wouters de band compleet was hadden ze nog geen naam. Een brainstorm leverde diverse mogelijkheden op die het gevoel en de beleving weergaven. Van Ongedwongen kwam het tot Ongeschoren, wat staat voor muziek met passie!
Na ruim een jaar van oefenen en het opbouwen van een eigen genre, is de band klaar voor een volgende stap, maar toen ging het ook ineens erg snel. Jeroen daarover: “In gesprek met Erwin Kleiboer van Beach Beek raakte die snel enthousiast. Zonder ons een keer gehoord te hebben legde hij de boeking vast. Voor ons was dat het sein om er bij de repetities nog een schepje bovenop te doen.”
“We hadden tot het moment van de boeking nog maar een beperkt repertoire ingestudeerd,” vult Rene Wouters aan. “We hebben dat nu al weer stevig uitgebreid maar om een hele avond op het Vrijthof te vullen is nog wel wat veel, daarom hebben we ondersteuning gevraagd van de band Wasco. Zij wisselen ons die avond op het podium af.”
Heilige gras
Dat de band bij haar debuut meteen op het Beekse Vrijthof staat voelen ze als een extra uitdaging. “Hilvarenbeek heeft veel mooie muziekfestivals en hier stonden al grote namen. Dat wij net hier ons debuut maken voelt wel speciaal,” zegt Frank van Rijsingen.
De bandleden zijn nu benieuwd naar de reacties van het publiek en er ligt het voornemen om het repertoire nog verder uit te breiden. Frank van Rijsingen daarover: “Nu deze boeking vast ligt komen er al meteen meer vragen om op te treden. Het moet nog niet te snel gaan want we zijn nog steeds een beginnende band. We coachen elkaar en hebben met Frenkie de Groot een persoon die ons af en toe onafhankelijke tips geeft.”
Muziek en plezier maken, de grondgedachte zoals de band ontstond, zo gaat het gebeuren in het derde weekend van augustus. Voor Jeroen de Kort wordt het helemaal een druk weekend want aansluitend aan het optreden op de vrijdagavond is hij nog twee dagen actief met volley in het rulle zand.
De band Ongeschoren heeft de volgende bezetting:
Rene Wouters (gitaar), Frank van Rijsingen (drums), Jeroen de Kort (zang), Patrick Verhoeven (basgitaar), Frank Jansen (toetsenist).
Het optreden op 17 juni begint om 19.30 en eindigt omstreeks 0.30 uur.