Jubileum-korfbalwedstrijd
‘Ooit DDW, altijd DDW’
 
November 2019
 
 
 
Het dameskorfbal in Nederland, speelt zich vooral in Brabant af. Daar waar de rest van Nederland vooral gemengd speelt, hebben clubs in Brabant en vooral de Kempen een rijke traditie in dit spelletje. Het is dan ook niet vreemd dat veel kampioenschappen ook in deze contreien terecht komen. In 1997 speelde DDW uit Hooge Mierde voor het eerst om de finale van het Nederlands zaalkampioenschap. Met knikkende knieën werd er toen nog verloren, maar twee jaar later was het wel raak, om het weer een jaar later nogmaals te herhalen.
Na vijftig jaar korfbal in Hooge Mierde, was het tijd voor een feestje.
Met een wedstrijd tussen het huidige vaandelteam en de Golden Oldies die twintig jaar terug  twee maal Nederlands Kampioen werden, werd het Gouden jubileum beklonken.
“Als je ooit bij DDW gespeeld hebt, gaat dat nooit meer uit je hart,”  zegt Geert van den Borne (43) die haar team precies twintig jaar terug op sleeptouw nam naar de eerste Nederlandse titel in het bestaan van de club. Dit keer was het niet bepaald een thuiswedstrijd voor haar, want ze moest er maar liefst 800 kilometer voor rijden. “Maar het is het dubbel en dik waard,” zegt ze.
De wedstrijd waarbij de Golen Oldies het tegen de speelster van het huidige DDW-1 opnemen, kent een voorspelbaar begin. De jongeren komen al binnen een minuut op voorsprong en een monsterscore dreigt. Maar dan rechten Geert van den Borne en haar teamgenoten de rug en aangemoedigd door hun eigen kinderen, begint het weer te draaien. De bal wordt vlot rond gespeeld maar zodra de bal naar de korf gaat ontbreekt net de scherpte. “Dan ontbreekt het ons aan routine,” zegt Geert na afloop. Het duurde in de wedstrijd acht minuten tot de score verder uitgebouwd werd en als de huidige toppers al zes maal doel getroffen hebben, lukt dat ook bij de Golden Oldies. Met een ruststand van 10-2 is het duidelijk dat het niet meer om de winst gaat, maar wel om een leuke wedstrijd voor het publiek op de overvolle tribune.
In de tweede helft geven de Golden Oldies nog meer tegengas en zelfs het scoren gaat beter. Geert daarover: “We trainden voorafgaand aan de wedstrijd nog één keer en daarbij was de sfeer van weleer al weer snel terug. We zijn gewoon nog net zo fanatiek als toen, maar merken dat we het op snelheid en afmaken afleggen. Logisch natuurlijk, maar we willen ze wel graag serieus tegengas geven.”
Nathalie van Gisbergen lukt het nog om een strafworp mooi middenin de korf te leggen, precies waar ze twintig jaar terug ook goed in was. Scheidsrechter Wim van der Heijden zag weinig door de vingers en met een eindstand van 15-6 konden de Golden Oldies met opgeheven hoofd van het veld.
Over de wedstrijd werd nog tot in de kleine uurtjes nagepraat op het DDW-feestje dat volgde. Daarna ging Geert weer terug naar Duitsland waar ze woont en ook de komende jaren zal ze haar DDW op de voet blijven volgen: Ooit DDW, altijd DDW!