Hardlopend van Vrijthof naar Vrijthof
 
April 2019
 
 
De groep hardlopers die in twee dagen tijd 105 km rennend afleggen

Zaterdag 20 april gaan er ook negen hardlopers van Achil van start in Maastricht voor hun ultieme sportmoment.
De ‘Vrijthofroute’ is voor de langeafstand lopers van Achil al een bekend terrein: al in 1997 liepen ze deze route in twee dagen. Maar vanaf 2012 kwam dit initiatief stil te liggen. Met de huidige Vrijthof-Vrijthof Challenge is deze hardlooptocht weer opgestart, waardoor er op zaterdagmiddag negen lopers hopen te finishen in Hilvarenbeek. Ze zijn daarvoor dan twee dagen onderweg geweest.
“In totaal liepen we al tien maal de route vanuit Maastricht,” vertelt Joes Vermeer, de enige die aan alle edities deelnam. “In een iets latere periode zijn we ook nog op andere plekken, zoals Tongeren gestart, de afstand was dan wel hetzelfde.”
De Beekse lange-afstandspecialisten vertrekken op vrijdagochtend met de auto vanuit Hilvarenbeek naar Maastricht en ze hopen daar om 10.00 uur de hardloopschoenen aan te hebben. In het Belgische Achel zijn zij aan het einde van de eerste dag halverwege en na een overnachting daar wordt op zaterdag de route vervolgd. Van de negen deelnemers zijn er vier die de afstand als duo afleggen en vijf die de afstand in zijn geheel lopen.
Veiling
Zodra de lopers de finish bereiken, kan het publiek hen aanmoedigen. Het gejuich gaat dan ook op voor de wandelaars en de kinderen in de Kids Challenge en natuurlijk ook voor de 540 finishende mountainbikers die de grootste groep vormen.
Het publiek, dat op een megascherm opnames vanuit de koers kan volgen, heeft ook de kans om enkele unieke stukken mee naar huis te nemen. Zo wordt er bij een veiling-bij-opbod een gesigneerd shirt van Memphis Depay afgehamerd. Ook van de wielrenners Danny van Poppel, en Bram Tankink zijn er wedstrijdshirts die onder de hamer komen.
Van geheel andere orde is het pak dat gedragen is door Snollebolleke en een trui met daarin nog de geur van Leo Alkemade. Absoluut topstuk is het kledingstuk van Patty Brard dat onder de hamer komt, het is alleen nog een verrassing welk kledingstuk dat is…..