Er lag weer ijs, maar ook sneeuw
Schaatsen op buitenijs: weer net niet
 
Februari 2019
 
Het maken van een klein baantje was handwerk.
Maar de pret was maar van korte duur


Vriest het eindelijk een keertje, komt er ook meteen een sneeuwbui overheen.
De schaatsliefhebbers zagen eerder in januari dagenlang een koufront naderen en de ijzers werden her en der al uit het vet gehaald. Op maandag 21 januari waagden de eerste schaatsers zich op het ijs van De Flaes, maar de dag later was het al weer uit met de pret. Een sneeuwdek van minstens 5 centimeter zorgt voor een mooie witte deken, maar daardoor was niet meer te zien waar het ijs voldoende sterk was.
De dagen daarna worden nog wat voorzichtige pogingen gedaan, maar ijsmeester Piet Haest van ijsclub De Flaes zag al snel dat het niet te doen was om met zwaarder materieel op het ijs te gaan.
“Jammer maar helaas,” en: “volgende keer beter”.
De echte schaatsliefhebbers gaven het nog niet direct op en hielden de temperatuurontwikkeling nauwgezet in de gaten.
Vorige week donderdag en vrijdag werd er door de ijsmeesters van ijsclub de Flaes nog met licht materieel een klein baantje sneeuwvrij gemaakt. Voor diegenen die een beetje gekraak en her en der water op het ijs niet deerde, konden nog even aan hun trekken komen. Maar verder was er meer teleurstelling dat het er net niet in zit. Wachten maar weer op een volgende ijsperiode die ongetwijfeld nog wel een keer zal komen. IJs en weder dienende!
 

foto: Een gezin uit Goirle bindt de ijzers onder om héél even op het natuurijs te staan.